EXCLUSIV

Centrala de la Zaporojie, motiv de îngrijorare la adunarea ONU: „În cazul unor accidente, trei zile, România nu va fi afectată de niciun fel”

Gabriela del Pupo 22.09.2022, 18:08
Centrala de la Zaporojie, motiv de îngrijorare la adunarea ONU: „În cazul unor accidente, trei zile, România nu va fi afectată de niciun fel”

După discursul lui Vladimir Putin de ieri dimineață țările occidentale au început să se îngrijoreze. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a avut o întâlnire privind siguranţei centralei din Zaporojie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit miercuri, profitând de o ocazie din cadrul Adunării Generale a ONU. Din păcate monitorizarea din regiune lasă în continuare de dorit, dacă în urmă cu câteva săptămâni se încă mai existau monitorizări independente se pare că și acestea au dispărut. Impact.ro a stat de vorbă cu Silviu Gurlui, fizician care monitorizează activitatea de pe lângă centralele nucleare din Ucraina de la începutul conflictului, care spune că, din păcate, activitatea acestor obiective este din ce în ce mai greu de urmărit.

„Se vede că nu sunt excluse orice tipuri de echipament militar îndreptat către Ucraina”

Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie prezintă probleme din ce în ce mai mari, a avertizat miercuri directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Acesta a vorbit în cadrul unei întâlniri desfăşurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron. Avertizările vin după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a specificat punctual în discursul său de ieri dimineață că va întări atacurile asupra zonelor cheie din Ucraina.

„În contextul anunțului lui Putin de creștere a presiunii către Ucraina, se vede că nu sunt excluse orice tipuri de echipament militar îndreptat către Ucraina. Conflictul este escaladat și există o nervozitate crescută din partea rușilor, ceea ce nu este bine deloc. De aceea cred că mai multe țări au luat măsuri. Conflictul poate să degenereze, se pot întâmpla și accidente și evenimente cauzate. E de ajuns o centrală să fie supusă unor bombardamente.

Din fericire mai sunt câțiva senzori în momentul de față activi, prin contribuția unei companii din România. Exista un agent independent, dar nu am mai văzut în ultimul timp. Senzorii care se află la 20 de kilometri arată valori normale în acest moment.” a declarat fizicianul.

Foto: Silviu Gurlui

 

„Mi-e limpede  nu e o situație tocmai roz”

Fizicianul a revenit după ce a fost contactat de redacția noastră cu mai multe date. Din păcate timpii de reacție în cazul unui atac sau accident nuclear nu sunt generoși cu populația din țările învecinate. România va avea la dispoziție doar câteva ore pentru a implementa planuri complexe de protejare a sănătății populației. Toate acestea în condițiile în care informațiile ajung cu întârziere chiar și acum după aproape 9 luni de conflict.

„La cererea presei revin cu simulările pentru cele două centrale: Zaporoje și Ucraina de Sud. În condițiile tot mai tensionate din Ucraina, după declarațiile din Rusia, după declarațiile date în Occident, mi-e limpede  nu e o situație tocmai roz. Se vorbește tot mai mult despre arme și tot mai puțin de pace, de eforturi politice de mediere. E periculos spre ce ne vom putea îndrepta fără  se așeze toți la o masă.

Prin negociere se pot evita atâtea incidente și se poate salva viața atâtor oameni. Eu, dacă sunt rănit accidental sau îmi este afectată sănătatea, aici în România, din cauza acestui conflict, cui datorez succesul ăsta politic internațional? Noi așteptăm până ne curățăm toți, unul pe altul, până la ultimul. Asta e politică? În cazul unor accidente la cele două centrale, pentru următoarele trei zile, România nu va fi afectată de nici un fel. Alăturat sunt figurate traiectoriile norilor (dacă vor fi incendii acolo). Sunt simulări și trebuie luate ca atare.
Nivelul radiațiilor– indicat de savecobot, EU, uradmonitor – este bun!
Simulare realizate cu HYSPIT, NOAA,
https://www.ready.noaa.gov/” a transmis Silviu Gurlui pe rețelele de socializare.

Ce spun specialiștii din Occident?

Președintele AIEA a avut o întâlnire şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, dar nu s-a ajuns deocamdată la niciun acord privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei. Autoritățile ucrainene asigură că nu este depășit nivelul de radiații dar avertizează în acealași timp că bombardamentele în zona centralei continuă.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme. Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem”, a mai spus Rafael Grossi, citat de France Press, conform adevărul.ro.

La reuniunea amintită, mai multe ţări participante au denunţat „militarizarea” de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), care ameninţă securitatea nucleară.

Într-o declaraţie comună adoptată în finalul acesteia, miniştrii de externe ai Germaniei, Canadei, Franţei, Italiei, Regatului Unit şi Ucrainei, precum şi reprezentanţi ai Coreei de Sud, SUA şi Elveţiei susțin „cu tărie că militarizarea şi capturarea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie sunt cauze fundamentale ale ameninţărilor actuale pe planul securităţii şi siguranţei nucleare”.

„Atragem atenţia că riscul crescut al unui accident nuclear va rămâne la nivelul periculos de ridicat atât timp cât Rusia va fi prezentă la uzina din Zaporojie”, afirmă aceştia conform sursei citate.

Catherine Colonna, ministrul de externe al Franței, a precizat că obiectivul este „o demilitarizare a centralei în cadrul suveranităţii Ucrainei”. Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată la 24 februarie, a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele luni. Ambele tabere se acuză pentru aceste bombardamente care reprezintă un pericol de incident nuclear.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...