EXCLUSIV

Celebrul bucătar Petrișor Tănase suferă de pierderi de memorie, după Covid-19: ”Mi se suflă în cască la filmări, uit cuvintele”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 22.11.2021, 20:06

Celebrul bucătar Petrișor Tănase (63 de ani) a cochetat adesea cu televiziunea, acum fiind gazda emisiunii culinare ”Sănătatea în bucate”, de la Digi24. Petrișor Tănase ne-a vorbit despre problemele de sănătate cu care se confruntă, după ce a fost bolnav de Covid-19, dar și despre marea sa pasiune pentru gătit, dezvăluindu-ne secretul unei vieți sănătoase. Specialistul în gastronomie vine în întâmpinarea celor cu venituri mici cu rețete ieftine și sățioase, pe care le oferă, în exclusivitate, prin intermediul impact.ro.

Reporter impact.ro: S-au scumpit toate, inclusiv alimentele, așa că pentru români cartoful rămâne mâncarea de bază, ca la vreme de război. Însă, cât este de sănătos?

Petrișor Tănase: Da, cartoful este baza, am lansat și o carte, la începutul anilor 2000, când ne aflam în perioada crizei financiare. Cartoful se pare că este baza și la ora actuală, dar, în comparație cu acea perioadă, cartofii nu mai sunt ce erau, acum sunt tratați cu tot felul de chimicale. Se pot consuma de 2-3 ori pe săptămână, dar nu în același timp cu carnea, carbohidrații alături de carne ducând la îngrășare. Mai putem consuma și orez, este foarte bun. Dar și pastele sunt foarte gustoase și la îndemâna oricui, se pregătesc foarte ușor. Putem face budinci dulci au sărate, dar și rapidele paste cu sos de tomate.

Petrișor Tănase suferă de pierderi de memorie după Covid-19
Bucătarul Petrișor Tănase

Ne aflăm în postul Crăciunului. Ce rețete sățioase și gustoase le oferiți cititorilor noștri?

În post, recomand consumul de fasole, linte, hrișcă, un aliment complet, foarte bun, făcut sub formă de salată. Hrișca fiartă, amestecată cu ardei gras, usturoi și cu zeamă de lămâie, este delicioasă. Eu nu țin post, dar sunt zile în care alimentația mea se bazează pe un consum echilibrat. Ca să ne odihnim un pic organismul o putem face cu ajutorul alimentelor, scoatem carnea în acea zi din meniu.

Ajutorul de șomaj și unele pensii sunt foarte mici, la limita supraviețuirii. Oferiți-ne un meniu pentru o persoană care primește lunar doar 1.000 de lei

Ar trebui o pensie de minimum 2.500 de lei, ca un om să se hrănescă îndeajuns. Politicienii habar n-au cât costă o pâine, un ou, sunt departe de realitate, trăiesc în povestea lor. Le-aș da salariul ăsta, de 1.000 de lei, parlamentarilor și senatorilor, iar președintelui i-aș da 500 de lei, căci el are masa și cazarea asigurate. Este extrem de greu să găsești un meniu din bani foarte puțini, dar nu imposibil. La micul dejun: puteți mânca două felii de pâine, cu ulei de măsline, și un măr, că e ieftin. Ori orez cu lapte sau griș cu lapte și un ceai îndulcit. A trăit bunică-mea 98 de ani și punea zahăr în ceai, nu trebuie însă consumat peste normă. O linguriță de zahăr în ceai aduce un aport de energie, nu-ți dă viața peste cap. La prânz: o supă fără pâine sau o ciorbă de legume, fără carne, iar la felul doi ar merge niște paste cu sos de tomate. La cină: puțin pește congelat, e mai ieftin. Și eu acasă mănânc, nu se întâmplă nimic dacă e congelat, cod sau merluciu, cu sos de roșii, o garnitură de orez sau un cartof copt. Se închide cina la orele 19.00, cu un ceai călduț, care dizolvă grăsimile.

Cum ne păstrăm sănătatea, cum fentăm trecerea timpului? Ce secrete aveți?

Dimineața, trebuie să bei un pahar cu apă, este foarte bună, apa e un bun diuretic, pe lângă faptul că ajută la digestie și la eliminarea toxinelor din organism, hidratează. Trebuie să consumăm doi litri de lichide, nu de apă. Nu sunt medic, dar la vârsta mea am citit destul, știu ce înseamnă o alimentație echilibrată, iar 20 de grame de unt trebuie consumat săptămânal, ca celulele să devină mai elastice. Eu merg la sală și acum, la 63 de ani, îmi cumpăr haine de la Afi Mall, acolo e și o frizerie modernă, all inclusive. Trebuie să fiu atent și la imagine, apar pe micul ecran. Să nu ne fie rușine, pe lângă tineri mai suntem și noi, cei de vârsta a treia, care vrem să ne menținem sănătoși și eleganți.

Acum prezentați emisiunea culinară ”Sănătatea în bucate”, la Digi24, dar ați lucrat și la TVR, la PRO TV. Când ați debutat pe micul ecran?

Prima emisiune dedicată bucătăriei românești am realizat-o în 1995 și a fost difuzată de TVR Internațional, filmările aveau loc la Palatul Parlamentului. Ofeream însă rețete și la Radio România, înainte de Revoluție. Apoi, Florin Călinescu m-a invitat la PRO TV, ne știam de la restaurantul unde lucram și unde veneau toți marii artiști, Leopoldina Bălănuță, Mitică Popescu, oameni de cultură. Veneau și muncitorii, aveau bani, la acea vreme, se făceau rezervări din timp, nu dădeai buzna, nu prea găseai loc liber.

Aveți o firmă de catering, de livrare a mâncării la domiciliu. Cum vă descurcați, în pandemie?

Firma de catering am suspendat-o, momentan, dar de Crăciun și de Revelion vom livra sarmale la domiciliu, vom stabili un preț la porție sau la bucată. Mai suntem solicitați la evenimentele de firmă. Avem pahare de cristal, farfurii, avem posibilitatea de a găti și câte 6 -7.000 de porții de mâncare. Sunt mic de înălțime, dar sunt foarte rapid.

Ați rămas cu probleme de sănătate, după ce ați fost bolnav de Covid-19?

Da, intervine foarte repede oboseala, lipsa de coerență, nu mai știi ce cuvânt să spui, am probleme cu memoria, cu digestia, cu bila. La televiziune, când filmăm emisiunea culinară, ne mai oprim, mă mai ajută producătorul, mai îmi suflă în cască atunci când vede că uit un cuvânt sau când nu mai știu ce să spun. Am mărit numărul de filmări, pentru că pauzele sunt mai dese, trebuie să mă odihnesc. Timp de 35 de zile m-a chinuit virusul acesta, anul trecut. Tușeam și eram foarte obosit, cam așa s-a manifestat boala, în cazul meu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...