Cele mai tari perle de la Evaluarea Națională 2020. Cum a plecat Traian Vuia la Paris, conform elevilor

Luiza Moldovan 17.06.2020, 14:03

Evaluarea Națională a elevilor este, în egală măsură, evaluarea națională a întregului sistem de educație românesc. Se obișnuiește să se râdă cu un aer de superioritate pe seama perlelor de la examenele copiilor, uitându-se, cu bună-știință, că rezultatul de la examen al copilului este, în egală măsură rezultatul întregului sistem de educație în care se dezvoltă copiii noștri.

De ce a plecat Traian Vuia la Paris

“Traian Vuia a proiectat un automobil… gen, de zburat”.

Profesorii spun că s-au amuzat copios pe seama unor astfel de lucrări, dar mai bine ar fi fost să înceapă să plângă. Pe de altă parte, dacă omul nu vrea să citească, nici n-ai ce să-i faci.

“Traian  Vuia s-a născut în județul de azi Traian Vuia”,  “A rămas fără bani de facultate și se împiedica de piedici ca să-și facă avion de zbor”, “Traian era lipit, lipit. Un an a stat la facultate, dar a strălucit mai departe. Și a plecat la Paris să cerșească”.

Cum s-a format cuvântul “balconaș”

“Cuvântul “balconaș” s-a format dintr-un balcon, prin metoda constrângerii”. “Rolul cratimei din să urce-n pod e să se urce-n pod”, “În cuvintele date sunt diftongi, adică mai mulți ftongi adunați”.

Limba engleză s-a cățărat bine de tot în româna vorbită a aproape fiecăruia dintre noi. Elevii au ales să ducă asta la un nivel superior și au transcris adjectivul “ciudat”, fonetic, în engleză: “uird”.

“Cuvântul oprită s-a format după ce cineva a închis geamul, iar lumina fierbinte a soarelui s-a oprit în el”.

Sau acesta:

“Mama, inconștientă, își lasă copilul să se suie în pod, chiar dacă poate să cadă în cap!”.

Evaluarea Națională a elevilor e, deopotrivă, evaluarea națională a sistemului de educație românesc
Evaluarea Națională a elevilor e, deopotrivă, evaluarea națională a sistemului de educație românesc

Mulți copii abandonează școala ca să muncească

Peste 11.000 de copii nu s-au prezentat la examen. Sunt copii care provin din comunitățile sărace de la țară. Cei mai mulți sunt din Iași, Bacău și Bihor.

Pentru unii părinți, prezența la școală a copilului nu e importantă. Mai mult, sunt cazuri, nu puține, în care copiii au făcut mai multe clase decât părinții. Unii dintre ei sunt complet analfabeți.

“Vorbim de părinţi care nu au încredere în sistemul de educaţie şi considere că nu e important să îşi lase copilul să participe la examenele naţionale, pentru că e mai bine să muncească în gospodărie sau vorbim de copii care nu au încredere în ei şi se consideră nepregătiţi”, Mihaela Nabar, director World Vision.

Pentru mulți, prețul educației e prea mare:

Reporter: Până la ce clasă speraţi să ajungă băiatul dvs?
Părinte: Șapte, opt… O zi merge, două zile nu merge, una merge… Că nu e toată lumea, toţi, bogaţi.
Reporter: Până la ce clasă aţi mers dvs.?
Părinte: Niciuna. Nicio clasă.