Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Toți românii trebuie să știe asta

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Toți românii trebuie să știe asta

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Toți românii trebuie să știe asta. Știai că patru din cinci români aruncă mâncarea la gunoi? Ce trebuie făcut ca să evităm sa mai risipim alimentele.

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Ce cantitate de mâncare ajunge la gunoi, anual

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Da, ai ghicit, românii aruncă foarte multă mâncare. Cine este vinovat? Ei bine, studiile recente arată că distribuitorii și restaurantele sunt principalii vinovați. De ce? Pentru că porțiile preparatelor sunt prea mari pentru cât mănâncă românul.

Pandemia de coronavirus a schimbat felul în care românii au început să-și comande și să-și procure de mâncare. Restaurantele au început să prepare porții substanțiale pentru delivery, iar rezultatul este că o treime din mâncare ajunge, din păcate, în coșul de gunoi.

Conform Digi24, cifrele arată că 83% dintre români aruncă la gunoi nu mai puțin de 129 de kilograme de alimente pe an. Din acestă cifră imensă, 20% sunt legume pe care românii uită să le consume și se strică în frigider.

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Toți românii trebuie să știe asta

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Toți românii trebuie să știe asta

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Ce spun specialiștii

Din cauza pandemiei, patronii de restaurante au fost nevoiți să renunțe la cantități mai mari de alimente, în ultima perioadă.

„În principal legumele și fructele, e o cantitate pe care noi o aruncăm pentru că ele pot fi folosite maxim 2-3 zile și atunci, dacă se întâmplă ca Guvernul să ne zică de pe o zi pe alta că se închide activitatea la restaurante, atunci noi acea marfă o pierdem. Noi nu mai facem comenzi de marfă așa de mari, ne facem un calcul pe un minim necesar și marfa care expiră între 3 și 5 zile o luăm cât mai puțină.”, spune Ninel Dănilă, patron de restaurante

Cristina Pocol, prof. dr. la USAMV Cluj-Napoca, susține că principala problemă este lipsa educației alimentare a românilor. Specialistul dă de înțeles faptul că oamenii nu știu să valorifice mâncarea și o aruncă fără temei.

 „Principala problemă rămâne lipsa de educație, sau mai bine zis lipsa de informare a consumatorului cu privire la risipa alimentară. Chiar dacă subiectul acesta stârnește interes în mulți dintre corespondenți, există o contradicție între interesul pentru risipa alimentară și comportamentul respectiv.”, spune Cristina Pocol, potrivit Digi24

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Toți românii trebuie să știe asta

Cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară. Toți românii trebuie să știe asta

Care sunt cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară

Studiile arată faptul că orășenii cheltuiesc circa 40% din veniturile lunare pe cumpărături alimentare. Cu toate acestea, tot ei sunt cei care aruncă cea mai multă mâncare. Care sunt cele mai simple trucuri pentru a evita risipa alimentară?

Unul dintre secrete este să cumperi mâncare pentru două zile, cel mult, pentru a evita ca alimentele să se strice în frigider. Astfel, vei fi nevoit să le consumi în timp util.

„M-aș rezuma la o regulă simplă, învață să îți prețuiești hrana, să îți înțelegi hrana: de unde vine, fii interesat de originea ei, cine ți-o produce. Și fii mai atent la cum mănânci, cât de des. E important să avem liste pentru că natura comercială a marilor lanțuri e astfel făcută încât să te încurajeze să cumperi mai mult decât ai nevoie. Să nu petreci mult timp la cumpărături, dar nici să nu iei în plus și apoi să îți arunci mâncarea.”, a spus Camelia Gui, coordonator Food Waste Combat, președinte Banca de alimente Cluj, conform Digi24

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI