Cele mai sărace 10 state din UE. România ocupă un loc surprinzător

Andra Daoud 15.08.2022, 17:42
Cele mai sărace 10 state din UE. România ocupă un loc surprinzător

Într-o perioadă în care se vorbește tot mai des despre inflația crescută și despre scăderea puterii de cumpărare, o publicație germană a făcut un top al celor mai sărace țări din Europa, clasament în care a fost inclusă și România. Pe ce loc se află țara noastră și ce criterii au fost avute în vedere în realizarea clasamentului.

Clasamentul celor mai sărace țări din UE

Publicația care a realizat topul celor mai sărace țări a luat în calcul două criterii principale: Produsul Intern Brut (PIB) și valoarea de cumpărare. Astfel, cei de la Handelsblatt au publicat un clasament al celor mai sărace state din blocul comunitar, pornind de la premisa că PIB-ul poate fi un indicator al bogăției. Al doilea criteriu a avut în vedere comparația între standardele puterii de cumpărare și, astfel, s-a stabilit o ierarhie.

PIB-ul este definit ca fiind valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări, în decursul unui an, și este considerat un indicator important al bunăstării unei țări. Pentru a putea compara PIB-ul mai multor țări, UE se folosește de o valută fictivă unitară. Așadar, valoarea PIB-ului raportată la populație nu este efișată în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), care egalează diferențele de nivel ale prețurilor.

Astfel, valoarea medie a PIB-ului este stabilită de UE la 100 KKS de persoană, iar dacă o țară are un KKS mai mare, înseamnă că se situează peste medie, adică poate fi considerată o țară bogată. 17 dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar, inclusiv România, se situează sub media de 100, unele chiar cu mult sub această valoare. Astfel a apărut clasamentul celor mai sărace țări din UE.

Cele mai sarace 10 state din UE. Romania ocupa un loc surprinzator
PIB-ul este un indicator important in ceea ce priveste bunastarea unor tari

Care sunt cele mai sărace țări membre UE

România a fost și ea cuprinsă în topul celor mai sărace state membre UE, însă, în mod surprinzător, nu ocupă primele poziții, aflându-se pe locul 6 în clasament. Bulgaria, Grecia, Slovacia, Croația și Letonia sunt înaintea României în topul celor mai sărace țări, cu un standard al puterii de cumpărare mai mic decât al țării noastre.

Așa arată topul celor mai sărace țări din lume, potrivit indicelui KKS:

10. Spania (84 KKS)
9. Polonia (77 KKS)
8. Ungaria (76 KKS)
7. Portugalia (74 KKS)
6. România (73 KKS)
5. Letonia (71 KKS)
4. Croația (70 KKS)
3. Slovacia (68 KKS)
2. Grecia (65 KKS)
1. Bulgaria (55 KKS)

„Inflația ridicată rămâne un fenomen cu dimensiune globală, nu este numai în România. Aveți indicele armonizat al prețurilor de consum în Europa, ca să putem face o comparație, România nu este fruntașă – între ghilimele – în acest domeniu. Suntem pe locul 7, ceva mai mult decât media inflației în Uniunea Europeană, de 9,6 la sută.

Dar mai importante mi se par două lucruri. În primul rând, și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5 la sută. Un studiu arată câte țări, din 60 analizate, mai au o inflație mai mică de 2 la sută sau egal cu 2 la sută, o țintă acceptată pe plan mondial. Observați că, în acest moment, avem 0 țări cu inflație scăzută de 2 la sută. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008”, spunea guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în urmă cu o săptămână, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Urmăriți Impact.ro și pe