Cele mai rare culori de ochi din lume. Despre unele nici nu știai că pot fi întâlnite aici

Ioana Bucur / 08.04.2021, 18:23

Se spune că ochii sunt fereastra către suflet. Nuanța irisului a fost, din cele mai vechi timpuri, obiectul fascinației artiștilor dar și oamenilor de știință. Care sunt cele mai rare culori de ochi din lume. Despre unele e posibil să nu fi auzit vreodată.

Cele mai rare culori de ochi din lume

O privire poate spune, uneori, mai mult decât o mie de cuvinte. Ochii, mai ales culoarea lor, sunt una dintre cele mai importante trăsături ale chipului uman, fiind considerați o fereastră către suflet. Elizabeth Taylor a intrat în istorie cu irisul ei violet, însă nu este singura care s-a născut cu o privire de neuitat. Probabil că mulți știu deja că melanina este cea care determină culoarea ochilor. Cu cât este în concentrație mai mare, cu atât nuanța va fi mai închisă. Asta înseamnă că ochii negri sau căprui conțin cea mai mare cantitate de melanină, iar cei albaștri, cea mai mică. Celelalte culori de ochi, precum verde sau căprui, se deosebesc între ele datorită conținuturilor diferite din această substanță.

Așa cum este de așteptat, cea mai răspândită culoare a ochilor este maro, în jur de 50 de procente din populația lumii având ochi căprui. Locul al doilea este ocupat de albastru, pe care o întâlnim la aproape 600 de milioane de oameni. Există și unii norocoși care s-au născut cu cele mai rare culori de ochi din lume.

Cele mai rare culori de ochi din lume – Ochi în două culori și ochii violet

Sunt ochii în care te pierzi privind, încercând să îți dai seama ce culoare au, de fapt. Combinația cea mai frecventă este verde – albastru. Aceste persoane pot avea un inel maroniu în jurul irisului, înconjurat de un inel albăstrui sau de culoarea ambrei. De asemenea, persoanele care au ochii verzi pot avea un inel maroniu în jurul zonei verzui. Aceste două combinații au și un nume: heterocromie centrală, iar uneori poate fi vorba de o afecțiune genetică, scrie Știri din Lume.

Cele mai rare culori de ochi din lume

Ochii violet sunt deosebiți și din pricina faptului că nu conțin deloc melanină, lumina reflectându-se albăstruie în corpul vitros. Unii vorbesc despre o legătură între culoarea violet a ochilor și unele probleme cu inima. Unul dintre cele mai celebre exemple este actrița Elizabeth Taylor, care a avut probleme de inimă toată viața și a murit în urma unui atac de cord.

Ochii roșii și ochii negri

Nu, nu vorbim despre legendele cu vampiri sau efectul obținut în fotografiile la care se folosește blițul. Ochii roșii conțin o cantitate foarte mică de melanină, lumină putând să treacă prin el și reflectă hemoglobina din vasele sangvine de pe retină. Astfel, apare nuanța roșiatică. Persoanele acestea suferă de fotofobie sau strabism.

Unii oameni au ochii de un maro atât de închis încât pare negru, dar în realitate această culoare este extrem de rară. În cazul acestor persoane nu poți delimita pupila de iris, datorită cantității mari de melanină. Doar 1% din populaţia lumii are această nuanţă de ochi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI