Cele mai noi metode de încălzire. 5 alternative la centrala pe gaz și la soba cu lemne

Emanuela Pană 13.12.2020, 17:35

Iernile pot fi neiertătoare, fie că locuiești într-un apartament, fie că stai la casă, iar după cum probabil mulți dintre voi știu, iarna aceasta se anunță una dintre cele mai geroase din ultimii ani. De asemenea, știți și că factura la gaz este din ce în ce mai mare și trebuie să plătiți tot mai mult pentru încălzire. Având în vedere aceste aspecte, ne-am gândit să îți prezentăm cele mai noi metode de păstra o temperatură plăcută în locuință. Iată care sunt cele mai bune şi mai ieftine surse de încalzire.

Cele mai noi metode de încălzire

Temperaturile scăzute ale iernii reprezintă un motiv întemeiat ca românii să înceapă să facă pregătiri pentru a se simți confortabil în propria locuință. Desigur că un aspect foarte important este legat de metodele eficiente de încălzire, care să se dovedească eficiente și să nu coste o avere. Așadar, problemele financiare pe care le poate întâmpina fiecare om pun în balanță mai multe posibilități de a

Din fericire, în ziua de astăzi există numeroase posibilități de încălzire a locuinței, iar tu o poți alege pe cea care se mulează perfect pe necesitățile tale. Pentru început, haideți să vorbim puțin despre izolarea locuinței, care face toți banii. Știm că poate părea un sfat tardiv, însă izolarea pereților casei sau a clădirii în care vă petreceți marea majoritate a timpului vă poate scuti de multe bătăi de cap pe timpul iernii. Același lucru îl putem spune și despre designul solar pasiv, care se referă, pentru cei care nu sunt familiarizați cu această expresie, la orientarea camerelor în care stai cel mai mult cu peretele lung spre nord și izolarea cât mai bună a casei. Dacă de acest sfat pot profita cei ce urmează să-și construiască o locuință, de primul se pot bucura și cei care au deja ridicată o casă.

Acum, lăsând la o parte detaliile tehnice, să ne concentrăm pe cele mai eficiente metode de încălzire. Fie că vorbim de gaz, lemne sau enegie electrică, întotdeauna banii pe care îi vom scoate din buzunar vor fi mai mulți. Așadar, îți propunem cinci surse de încălzire ieftină, pe care le poți lua în calcul în sezonul rece.

Citește și: Ce fel de centrală termică trebuie să alegi, în funcție de tipul de locuință. Care sunt variantele

5 alternative la centrala pe gaz și soba cu lemne

În funcție de nevoile tale, ai la dispoziție o varietate de metode de încălzire a locuinței, astfel încât să obții confortul necesar ție și familiei tale. Iată câteva dintre cele mai puțin costisitoare variante.

Cum să îți încălzești eficient și cu bani mai puțini locuința
Cum să îți încălzești eficient și cu bani mai puțini locuința

1. Panouri radiante – o alternativă ieftină la încălzire o reprezintă montarea de panouri radiante. Acestea se încadrează foarte bine în design-ul locuinței și sunt și foarte eficiente. Se spune că această modalitate de încălzire a locuinței reduce cheltuielile cu 50%, iar montajul panourilor nu necesită aprobări sau autorizații. Un alt avantaj este că panourile radiante se instalează rapid, funcționează fără zgomot și nu consumă oxigenul din încăpere.

2. Panouri solare subvenționate de stat – o altă variantă de luat în calcul este încălzirea locuinței cu ajutorul panourilor solare. Această soluție implică niște costuri inițiale mai mari, dar care se amortizează odată cu trecerea timpului. Dacă vă surâde această idee, atunci ați putea solicita și un ajutor de la stat. Vorbim despre programul „Casa Verde“, prin care românii pot beneficia de 6.000 de lei de la stat pentru achiziția unor panouri solare.

3. Pompe de căldură – fac parte din familia sistemelor de energii regenerabile, la fel ca și colectoarele solare și reprezintă o alternativă foarte interesantă. Cu pompe de căldură, factura lunară la curent electric este, practic, de patru – cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică, ceea ce constituie un avantaj greu de trecut cu vederea. Acestea sunt de mai multe feluri (având ca surse de căldură gratuite aerul, solul și apa), cele mai des întâlnite fiind cele care folosesc căldura solului pentru încălzirea locuinței.

4. Încălzirea cu brichete – cu toate că nu pare la fel de „verde“ ca cele trei metode de mai sus (foarte prietenoase cu mediul înconjurător), încălzirea cu brichete este și ea destul de rentabilă. Practic, înlocuiești lemnele cu brichete de rumeguș. Acestea au o eficiență ridicată, un preț scăzut și avantajul că nu mai trebuie tăiați copaci pentru a ne servi la încălzire.

5. Încălzește locuința cu ajutorul aerotermelor – o altă metodă care s-a dovedit destul de practică este folosirea aerotermelor. Dacă ai o locuință cu încăperi foarte înalte, atunci poți opta pentru un model care elimină stratificarea căldurii și te ajută să economisești chiar și 30% din consumul de energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...