Cele mai mari parcuri din Sibiu. 4 locuri cucerite de natură din oraș

Emanuela Pană, Mihai Roșoiu 27.03.2021, 09:48

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, motiv pentru care ne-am gândit să vă propunem, celor iubitori de aer curat și relaxare, o plimbare prin parcurile sale. Pe teritoriul acestui oraș medieval se află unul dintre cele mai vechi parcuri din țară, întins pe o suprafaţă de 22 ha, care a fost amenajat în perioada 1856-1865. Mai multe detalii, în continuare.

Cele mai mari parcuri din Sibiu

Fie soare, ploaie sau zăpadă, căci avem parte de o primăvară capricioasă din câte se pare, nu se poate să ajungi în Sibiu și să nu faci o plimbare prin parcurile sale. Pe teritoriul acestuia vei găsi unul dintre cele mai „bătrâne“ parcuri sibiene, și anume Parcul Sub Arini. Înființat în anul 1856, parcul are o dimensiune totală de 22 de hectare și cuprinde 95 de specii de păsări şi peste 68 de specii lemnoase, 30 dintre acestea fiind exotice. În caz că vă întrebați, o mare parte dintre aceste specii sunt originare din Japonia, China, America de Nord, Asia Mică, Himalaia, America Centrală, precum și din zona Alpilor.

Parcul a fost înființat printr-o hotărâre a municipalităţii din acea vreme, iar lucrările au fost conduse și elaborate de inginerul Wolfgang Seifried. Începând cu anul 1881, parcul a intrat în grija Societății pentru Înfrumusețarea Orașului, care a continuat acţiunile de amenajare şi de plantare a copacilor.

Parcul Sub Arini este ideal atât pentru plimbările cu bicicleta sau rolele (parcul deține o distanță de aproximativ 6 km), cât și pentru diversele jocuri de agrement. În imediata sa apropiere se află stadionul municipal Sibiu, bazinul de înot Olimpia, alături de mai multe terenuri de tenis.

Dacă vrei să faci puțină mișcare în aer liber, ai putea opta și pentru Parcul Astra, situat în centrul orașului. Acesta este unul dintre locurile de promenadă preferate ale sibienilor. În cazul în care ești pasionat de istorie, menționăm că aleile parcului găzduiesc nouă busturi ale unor mari personalităţi ale culturii sibiene şi nu numai.

Palatul Asociaţiunii Astra, o clădire ce datează de la începutul secolului XX și care găzduiește cea mai importantă bibliotecă din Sibiu, se află în apropierea parcului.

Citește și: Cele mai mari parcuri din Constanța. 5 zone pline de copii, de primăvara până toamna

Locuri cucerite de natură din oraș

Rezervația naturală „Parcul Natural Dumbrava Sibiului“ este un alt loc de poveste din oraș, care reunește o suprafață de peste 900 de hectare – Pădurea Dumbrava, Muzeul Civilizației Populare, Grădina Zoologică, precum și lacuri de agrement.

Cele mai mari și mai frumoase parcuri sibiene. Top 4
Cele mai mari și mai frumoase parcuri sibiene. Top 4

Prezența râului Trinkbach, de-a lungul căriua au fost amenajate trei lacuri artificiale (unul în Muzeul ASTRA și două la Grădina Zoologică), sporește frumusețea acestei zone verzi a Sibiului.

În partea de sud-est a orașului, de-a lungul zidului de apărare al vechii cetăți, în imediata apropiere a Sălii Thalia, vizitatorii pot face o plimbare în cel mai vechi parc sibian – Parcul Cetății. Aici se găsește cea mai bine conservată secțiune din rețeaua de fortificații a cetății medievale de altădată, care a fost consolidată de mai multe ori de-a lungul timpului. Totodată, aici pot fi admirate cele trei turnuri falnice: Turnul Archebuzierilor, Turnul Dulgherilor și Turnul Olarilor, care dateazădin secolul al XV-lea.

Parcul Cetății este cunoscut și drept Promenada Invalizilor, denumire atribuită în amintirea veteranilor răniți în războaiele purtate de Imperiul Habsburgic.

În plus, dacă tot te afli pe teritoriul acestui superb oraș medieval, ai putea vizita și Grădina Zoologică, situată în Pădurea Dumbrava. Această destinație este ideală pentru o zi de relaxare alături de cei dragi, în deosebi pentru cei cu copii. Grădina adăpostește 208 exemplare din 52 de specii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...