Cele mai mari 4 greșeli care îți măresc factura de energie iarna. Nu le mai face chiar de azi

Cătălina Burghelea 08.11.2021, 14:24
Cele mai mari 4 greșeli care îți măresc factura de energie iarna. Nu le mai face chiar de azi

Aparate electrocasnice, lămpi sau chiar boilere…casele noastre conțin diverse dispozitive care funcționează cu energie electrică. Trebuie să fim vigilenți în utilizarea acestora, pentru a evita supraconsumul de curent care cântărește foarte mult la factura de lumină, mai ales iarna. Află care sunt cele mai mari patru greșeli pe care le fac românii. Așa te poți trezi cu facturi mari la energie.

4 greșeli casnice care cresc factura la curent iarna

Consumul de energie electrică al caselor este mai mare în sezonul rece. An de an, apogeul este atins în ianuarie. În această perioadă rece a anului, oamenii adoptă obiceiuri care le cresc factura la electricitate.

Ții radiatorul tot timpul pornit

Radiatorul este un dispozitiv foarte popular iarna. Încălzirea este astfel principala sursă de consum de energie în rândul românilor.

Frigul specific anotimpului rece care se infiltrează în casele noastre nu este întotdeauna ușor de suportat, adesea avem tendința de a ține radiatorul pornit toată ziua. Acest lucru are ca efect creșterea consumului de energie electrică și, în consecință, facturi mai mari. Deci, ia în considerare scăderea temperaturii dacă intenționezi să pleci de acasă pentru câteva ore.

Cum trebuie să procedezi

Pentru a reduce factura de curent, poți regla temperatura radiatorului în funcție de gradul de ocupare în casă. Nu trebuie să încălzești toate camerele la aceeași temperatură, în timp ce tu stai într-o singură încăpere. Dacă ai radiatoare electrice, ține minte să îți iei un termostat pe care îl vei folosi pentru a regla temperatura din locuință.

Dacă ți-ai izolat termic casa, poți opri radiatorul în timpul nopții. Dacă nu, redu temperatura. Acest gest inofensiv îți va permite să economisești bani la factură.

Energia electrica nu se va ieftini curand

Setezi temperatura boilerului la peste 65 ° C

Toată lumea apreciază dușurile fierbinți iarna, dar trebuie spus că apa caldă „cântărește” și pe factura de energie electrică. Boilerul consumă multă energie atunci când încălzește apa rece și când încearcă să o mențină caldă, la o temperatură în general cuprinsă între 55°C și 65°C. Menținerea unei cantități mari de apă, la o temperatură ridicată pe tot parcursul zilei, are ca rezultat un consum considerabil de energie electrică.

Cel mai bine este să setezi temperatura între 50 ° și 55 °. Astfel, vei economisi energie electrică, dar vei reduce și consumul de apă caldă. Mai mult decât atât, o temperatură excesivă, care depășește 65°C, ar provoca riscul de arsuri la duș. Totuși, nu alege o temperatură sub 50 ° C, pentru a nu favoriza apariția tartrului.

Păstrezi dispozitivele în stand-by

Din cauza frigului și a înghețului, avem tendința de a petrece mai mult timp acasă și de a folosi intens aparatele electrice. Când un dispozitiv electric este lăsat în priză, consumă energie, indiferent dacă este oprit sau în stand-by. Consumul de energie al dispozitivelor aflate în stand-by se numește „consum ascuns”. Așa că nu uita să îți scoți din priză aparatele electrocasnice pe care nu le folosești, laptop-ul și telefonul după ce s-au încărcat, pentru a reduce factura la electricitate.

Ce dispozitive consumă cel mai mult curent

Printre primele dispozitive care consumă cea mai mare energie în modul stand-by găsim televizorul, cuptorul cu microunde, uscătorul de rufe etc.

Reține că aparatele electrocasnice, cum ar fi frigiderul sau congelatorul, pot adăuga bani în plus la factura de energie electrică atunci când sunt întreținute prost. Gheața în frigider sau congelator poate crește consumul de energie al acestor dispozitive cu 30%, după cum au explicat experții de la Engie.

Folosești lămpi cu halogen

Ziua este mai scurtă iarna și, prin urmare, suntem nevoiți să aprindem lămpile din casa noastră mai devreme. Cu toate acestea, unele lămpi consumă energie, cum ar fi lămpile cu halogen. Așa că alege lămpi care consumă mai puțin curent, cum ar fi LED-urile sau lămpile fluorescente compacte.

Anumite reflexe te pot ajuta, de asemenea, să economisești bani la factura de energie electrică, cum ar fi stingerea becurilor atunci când ieși din cameră. În plus, înainte de a cumpăra un bec, verifică-i eticheta care indică consumul acestuia. Optează pentru becurile economice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...