Cele mai grave inundații din Pakistan. Sute de copii printre cele peste 1.000 de persoane ucise de ploile musonice și inundații

Beatrice Dumitru 29.08.2022, 10:03
Cele mai grave inundații din Pakistan. Sute de copii printre cele peste 1.000 de persoane ucise de ploile musonice și inundații

Sezonul musonilor, care a început mai devreme decât în mod normal în acest an, a lovit Pakistanul cu ploi abundente, iar salvatorii s-au străduit să evacueze mii de oameni părăsiți din zonele afectate de inundații. Criza a forțat guvernul să declare stare de urgență în țară.

Mii de morți în Pakistan

Ploile puternice și inundațiile au ucis cel puțin 1.033 de persoane, inclusiv 348 de copii, și au rănit încă 1.527, în Pakistan, de la jumătatea lunii iunie, potrivit autorităților din această țară. Ministrul pentru schimbări climatice din Pakistan a numit sezonul musonilor „o catastrofă climatică gravă”, relatează CNN.

Autoritatea Națională de Management al Dezastrelor (NDMA) a adăugat că 119 persoane au murit și 71 au fost rănite doar în ultimele 24 de ore. Cel puțin 33 de milioane de oameni au fost afectați de inundații, a mai declarat ministrul pakistanez pentru schimbări climatice, Sherry Rehman. Acesta a numit inundațiile „fără precedent” și „cel mai mare dezastru umanitar din acest deceniu”.

Pakistanul trece prin al optulea ciclu de muson, în timp ce în mod normal țara are doar trei până la patru cicluri de ploaie. „Suntem în acest moment la punctul zero al primei linie a evenimentelor meteorologice extreme, într-o cascadă neîncetată de valuri de căldură, incendii de pădure, inundații fulgerătoare, multiple izbucniri de lacuri glaciare, inundații, iar acum musonul monstru al deceniului face ravagii non-stop în toată țara”, a spus Rehman.

Apel pentru ajutor internațional

Între timp, în diferite părți ale țării sunt înființate centre de asistență împotriva inundațiilor pentru a sprijini colectarea, transportul și distribuirea mărfurilor de ajutor împotriva inundațiilor către victime, au declarat Forțele Armate pakistaneze.

De asemenea, aramta ajută la evacuarea oamenilor în locuri mai sigure, oferind adăpost, mese și asigurând îngrijiri medicale celor afectați de inundații,

Premierul pakistanez Shahbaz Sharif a făcut apel pentru ajutor internațional în lupta împotriva daunelor provocate de inundații în națiunea islamică săracă. Acesta a precizat că aproximativ 15% din întreaga populație a Pakistanului a fost afectată de inundații și a dat vina pe „ororile schimbărilor climatice” pentru dezastrul natural.

Prioritatea Pakistanului, în acest moment, este acest dezastru umanitar de proporții epice indus de climă”, a mai spus Rehman, îndemnând comunitatea internațională să ofere ajutor, având în vedere resursele „limitate” ale Pakistanului.

NDMA a declarat într-un raport că în ultimele 24 de ore, 150 de kilometri de drumuri au fost avariate în toată țara și peste 82.000 de case au fost parțial sau total avariate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...