Cele mai frumoase orașe mici din România. Destinații perfecte pentru un city break toamna

Emanuela Pană 17.10.2022, 22:07
Cele mai frumoase orașe mici din România. Destinații perfecte pentru un city break toamna

Cele mai frumoase orașe mici din România. În general, orașele mici nu atrag un număr spectaculos de turiști, întrucât se crede că ele nu au multe activități și atracții de oferit vizitatorilor. Cu toate acestea, România se mândrește cu câteva orășele cu un aer fermecător, care vă invită să le descoperiți comorile. Cu o istorie bogată în spate, orașele listate în acest material adăpostesc o mulțime de obiective turistice demne de admirat.

Cele mai frumoase orașe mici din România. Destinații perfecte pentru un city break toamna

Europa este plină de orașe mici, încântătoare, a căror arhitecturi spectaculoase, cultură și istorie atrag anual un număr mare de turiști. România are și ea câteva orașe de dimensiuni mici demne de vizitat, iar unii s-au îndrăgostit atât de mult de liniștea și confortul pe care le oferă, încât au decis să dea uitării avantajele traiului într-un oraș mare, dar mereu aglomerat. Însă, deși ne iubim țara, puțini dintre noi știm care sunt cele mai frumoase orașe mici din România, unde se găsesc și ce frumuseți ne pot oferi.

Cele mai frumoase orașe mici din România

România este o țară fermecătoare, cu zone pitorești, tradiții păstrate din străbuni, oameni calzi și mâncăruri care i-au cucerit pe gurmanzii din toate colțurile lumii. Află care sunt orașele mici din România în care poți petrece un weekend de poveste. Aceste destinații sunt perfecte pentru un city break toamna.

Deși conceptul de city break nu este încă atât de popular ca în afară, există multe orașe frumoase și zone care s-au dezvoltat armonios în țara noastră, gata să-și primească oaspeții în cele mai bune condiții. Alba, Turda, Sighișoara și Gura Humorului sunt doar câteva dintre ele.

1. Sighișoara

Sighișoara, singura cetate medievală încă locuită din Europa, face parte din județul Mureș și este „acasă“ pentru circa 28.000 de locuitori. Faima acestui oraș a trecut dincolo de granițele țării, astfel că vizitatori din întreaga lume vin aici an de an să admire Cetatea, în special în timpul Festivalului Medieval din luna iulie.

Cele mai frumoase orase mici din Romania

Orașul medieval – unul dintre cele mai bine conservate din Europa – te întâmpină cu clădiri colorate, biserici impresionante și turnuri locuite odinioară de fel și fel de meșteșugari. Centrul istoric al Sighișoarei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind trecut, totodată, și pe lista monumentelor istorice din județul Mureș.

Orice turist ajuns în pitorescul oraș transilvănean (cea mai de preț bijuterie medievală a țării) urcă treptele Cetății, merge la Turnul cu Ceas – unul dintre simbolurile orașului, vizitează casa Vlad Dracul și se bucură de o mâncare tradițională în Piața Cetății.

2. Gura Humorului

Aflat în zona istorică a Bucovinei, în județul Suceava, Gura Humorului este un oraș plin de farmec, format din localitățile Gura Humorului și Voroneț. Gura Humorului găzduiește numeroase atracții turistice, unele cu o importanță aparte. De altfel, zona este cunoscută și pentru turismul cultural-religios.

Aici se găsește Mănăstirea Voroneț – una dintre cele mai de seamă obiective turistice ale orașului, care atrage o mulțime de turiști. Celebra mănăstire este considerată Capela Sixtină a Europei de Est.

Citește și: Orașul din România în care toți locuitorii încap într-un bloc. Este printre cele mai frumoase din țară

Destinații perfecte pentru un city break toamna

De aici se pleacă în pelerinaj către celelalte mănăstiri importante din zonă: Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Pătrăuţi, Probota, Sfântul Gheorghe – Suceava. Odată ajuns în Gura Humorului, este musai să vizitezi și Muzeul Obiceiurilor Populare, Portul Popular și Meșteșuguri Tradiționale din Gura Humorului – trei dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului.

3. Turda

Situat în județul Cluj, Turda este un oraș cunoscut și apreciat grație salinei pe care o adăpostește, care atrage vizitatori din întreaga țară. Datând încă din Antichitate, pe când era cunoscut sub denumirea de Potaissa, orașul Turda a devenit extrem de turistic în ultimii ani. Cei care poposesc pe meleagurile orașului preferă să viziteze în special Salina Turda, pentru beneficiile pe care aerul respirat acolo le are asupra sănătății.

Cele mai frumoase orase mici din Romania

Există însă și alte distracții de care te poți bucura, de pildă o baie în bazinul cu apă sărată din complexul în care se afla și salina. Poți merge la spa, poți face o plimbare cu barca pe lac sau te poți da într-o roată uriașă.

De asemenea, poți vizita obiectivele turistice interesante pe care orașul le are de oferit. Printre atracțiile din zonă amintim Biserica reformată din Turda Veche, Școala Catolică, Castrul Roman, Muzeul de Istorie, Mormântul lui Mihai Viteazul, Cheile Turzii și Cheile Turenilor.

4. Orșova

Aflat în județul Mehedinți, Orșova este unul dintre cele mai frumoase orașe-port din România, mândrindu-se cu peisaje care îți taie respirația. Orșova te invită într-o călătorie pe apele Dunării, pentru a-ți face cunoscute atât monumente ale naturii, cât și unele locuri de o deosebită importanță istorică. Priveliștile încântătoare te vor ajuta să dai uitării grijile cotidiene și să te eliberezi de stres.

Acest mic orășel merită explorat pe îndelete, iar noi îți sugerăm să începi cu obiectivul turistic numărul unu, și anume Cazanale Dunării. În zonă poate fi admirată una dintre cele mai mari statui din lume, Chipul lui Decebal (un basorelief înalt de 55 m). De asemenea, orice turist va fi cu siguranță impresionat de o plimbare în Rezervația Naturală Porțile de Fier. Tot aici poți vizita și Mănăstirea Sfânta Ana și Biserica Catolică.

5. Câmpulung Moldovenesc

Câmpulung Moldovenesc, din județul Suceava, este un orășel plin de farmec, în care tradițiile sunt respectate ca odinioară. Pe lângă frumusețile locului care îți vor încânta privirea, odată ajuns aici poți schia pe pârtia Rarău, poți merge în drumeții și poți face ciclism montan.

Cele mai frumoase orase mici din Romania

Totodată, există și posibilitatea de a te da cu parapanta. Nu trebuie să ratezi nici Cheile Moara Dracului, despre care se spune că sunt extraordinar de frumoase și cele mai bine păstrate chei din întreaga zonă.

6. Sinaia

Sinaia este, probabil, cel mai frumos oraș de munte din România, fapt care îl recomandă pentru un city break toamna. De altfel, Sinaia este un loc ideal de relaxare, indiferent de sezon. Aici te așteaptă cele mai bune pârtii de schi din țară, dar și unul dintre cele mai frumoase castele – Castelul Peleș.

Tot aici vei putea vizita și unele dintre cele mai importante muzee românești, ca de exemplu Casa Memorială „George Enescu“, dar și Centrul Cultural „Carmen Sylva“, Mănăstirea Sinaia, Castelul Pelișor sau Parcul Dimitrie Ghica.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...