Cele mai cunoscute superstiţii ale românilor. De ce nu e bine să te întorci din drum, de fapt

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 30.09.2021, 21:22
Cele mai cunoscute superstiţii ale românilor. De ce nu e bine să te întorci din drum, de fapt

Chiar dacă în ultima perioadă oamenii care trăiesc în tumultul orașelor aglomerate au uitat de tradițiile și obiceiurile de odinioară, cei din mediul rural încă le mai consideră un reper. Iar superstițiile au fost dintotdeauna o metodă simplă pentru oameni de a-și trăi viața, astfel încât să fie înconjurați de armonie. Printre cele mai cunoscute superstiții ale românilor se numără și cea care susține că nu e bine să te întorci din drum. Puțini știu însă ce reprezintă această zicală din bătrâni.

Care sunt cele mai cunoscute superstiții ale românilor

Deși pot părea ciudate pentru unii dintre noi, superstițiile reprezintă un punct de referință pentru viețile oamenilor încă de timpuriu. În timp ce o parte dintre ei le consideră irelevante sau neadevărate, alții le aplică cu sfințenie. Printre cele mai cunoscute superstiții ale românilor se numără și celebra zicală ce spune că nu este bine să te întorci din drum. Gestul ar aduce ghinion, spun unii.

Pentru că strămoșii noștri au încercat să găsească explicații pentru diferite situații și circumstanțe din viața lor, au apărut superstițiile. Ideile de atunci s-au transmis din generație în generație și s-au adaptat în funcție de timpurile în care au evoluat. Printre acestea se află și ideea că nu este bine să te întorci din drum. Se pare că, în ciuda faptului că de multe ori ne vedem nevoiți să ne întoarcem acasă atunci când uităm ceva, ziua noastră ar putea fi afectată.

Care sunt cele mai cunoscute superstiții ale românilor
Care sunt cele mai cunoscute superstiții ale românilor
  • Marți sau vineri 13

Una dintre cele mai celebre superstiții din România are legătură cu cifra 13 și cu cele două zile ale săptămânii. Totul ar fi plecat, de fapt, de la un eveniment care a avut loc în data de 13 octombrie 1307. Pe atunci, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat ca sute de cavaleri templieri sa fie aruncați în temnițe. Printre aceștia se număra și Marele Maestru Jacques DeMolay. Acesta a fost nevoit să îndure șapte de ani de tortură, iar apoi a fost ars pe rug. Înainte de a muri, DeMolay i-a blestemat pe rege si pe papa Clement al V-lea sa moară în același an. Acest lucru s-a și întâmplat, astfel că ziua de 13 a devenit una cu ghinion.

  • Oglinda spartă

Există o vorbă din bătrâni conform căreia viața fiecăruia se reînnoiește din șapte în șapte ani. Acesta este motivul pentru care se spune că dacă spargi o oglindă te vei confrunta cu șapte ani de ghinion. Este nevoie să aștepți o perioadă de șapte ani pentru reînnoire.

  • Mătura veche

O mătură veche este asociată cu energiile negative dintr-o casă veche și dacă o iei cu tine într-o casă nouă vei aduce exact acele aspecte rele în noul cămin. De asemenea, mătura este și un simbol al curățeniei și ordinii, astfel că dacă o aduci într-o casă nouă vei duce dezordinea și mizeria din cealaltă,

  • Nu primi cadou de casă nouă cuțite

Poate că mulți au fost în dilemă în privința oferirii unui cadou de casă nou. Se spune că nu trebuie să alegi niciodată cuțite pentru noua familie pentru că aduc ghinion și ceartă membrilor săi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...