Cele mai cunoscute blesteme din lume. Cum au ajuns celebre

Stan Filon 05.11.2020, 13:49
Cele mai cunoscute blesteme din lume. Cum au ajuns celebre

Oamenii se tem de blesteme, deoarece acestea vin din negura timpului și nu se știe cine le-a inventat și cine le-a lăsat pe pământ. Blestelemele sunt niște mici vrăjitorii și se spune că dacă nu crezi în blesteme, acestea nu te vor atinge. Mai jos veți găsi cele mai celebre blesteme care au traversat secole și care încă mai sunt rostite, iar oamenii se tem de ele.

Iată care sunt cele mai cunoscute blesteme din lume

6. Blestemul echipei Chicago Cubs

Acesta este un blestem bine cunoscut în America. Se spune că cel care a aruncat vorbe magice asupra clubului de baseball a fost un proprietar de tavernă numit William „Billy Goat” Sianis. Acesta a fost împiedicat să intre cu capra sa preferată să vadă meciul dintre Chicago Cubs și Detroit Tigers, în meciurile pentru Campionatul Mondial la baseball din 1945. Bărbatul a blestemat atunci echipa să nu câștige niciun campionat. Blestemul a fost ”activ” până în anul 2016, când toată presa a scris că vraja a fost ruptă, după ce echipa a câștigat Campionatul pentru prima dată după mai bine de 100 de ani.

5. Blestemul lui Macbeth

Blestemul lui Macbeth este binecunoscut, mai ales printre actori. Se presupune că acest lucru se datorează faptului că tragedia s-a abătut în mod istoric asupra producțiilor acestei piese. De fapt, aÎn realitate, aceste pocestea par a fi doar povești amestecate cu imaginația populară și alegere selectivă a dovezilor istorice. Cel care ar fi inventat acest blestem ar fi fost Max Beerbohm, un desenator și critic britanic născut în anii 1870, la aproape trei secole după prima reprezentație a lui Macbeth. Beerbohm, enervat de faptul că Macbeth era o piesă atât de populară, a inventat o poveste care spunea că primul actor care a jucat rolul de Lady Macbeth a murit chiar înainte de seara de deschidere a piesei. În vremea lui Shakespeare femeile nu aveau voie să urce pe scenă și rolurile feminine erau jucate tot de bărbați.

Cele mai cunoscute blesteme din lume
Cele mai cunoscute blesteme din lume

4. Blestemul lui Tecumseh

La mijlocul secolului al XX-lea, mass-media din SUA a început să observe un tipar în decesele prezidențiale. Începând cu William Henry Harrison și terminând cu John F. Kennedy, la fiecare 20 de ani americanii alegeau un președinte care va muri în timpul mandatului.

Harrison, primul președinte care a murit în timpul mandatului, a fost ales în 1840. Ceilalți președinți care au murit în funcție includ Abraham Lincoln, ales în 1860 și 1864; James A. Garfield, ales în 1880; William McKinley, ales în 1900; Warren G. Harding, ales în 1920; Franklin D. Roosevelt, ales în 1940, precum și în 1932, 1936 și 1944; și JFK, ales în 1960. Singurul președinte dintre Harrison și JFK care nu se încadrează în acest tipar este Zachary Taylor, care a fost ales în 1848 și a murit în 1850.

În anii 1930, o cartea a susținut că „tiparul” se datora unui blestem pus de șeful tribului Shawnee, Tecumseh. Acesta l-a blestemat pe Harrison și viitori președinți după ce trupele lui Harrison l-au învins la bătălia de la Tippecanoe în 1811. Această poveste pare a semăna cu alte „blesteme” din cărțile și filmele din SUA despre profanarea cimitirelor nativilor americani.

3. Blestemul diamantului Hope

Acest blestem este unul destul de vechi. Totul a început în anul 1660, când negustorul francez de bijuterii Jean-Baptiste Tavernier a cumpărat un diamant mare de origine necunoscută în timpul unei călătorii în India. În Statele Unite și Europa a apărut un mit potrivit căruia Tavernier a furat diamantul din statuia unei zeițe hinduse, iar acesta ar fi blestemat. Bijuterul francez Pierre Cartier ar fi folosit aceste povești despre blesteme pentru a spori valoarea diamantului când l-a vândut moștenitoarei americane Evelyn Walsh McLean la începutul anilor 1910. După ce aceasta a murit, diamantul a ajuns în posesia unei companii de bijuterii din SUA, care l-a donat în 1958 Institutului Smithsonian, unde este expus chiar și astăzi.

2. Blestemul mormântului regelui Cazimir al IV-lea al Poloniei

În 1973, un grup de arheologi a deschis mormântul regelui polonez Cazimir al IV-lea Jagiello, care a domnit în secolul al XV-lea, din Cracovia, Polonia. La fel ca în cazul deschiderii mormântului regelui Tut cu 50 de ani înainte, mass-media europeană a acoperit evenimentul, iar cercetătorii implicați ar fi glumit că riscă un blestem dacă deschid acel mormânt. Mai mulți membri ai echipei au murit șa scurt timp, iar blestemul a cpătat tot mai multă crezare. S-a descoperit că mormântul era plin de ciuperci mortale, care au  fost inhalate de cercetători, iar acestea le-au provocat moartea.

1. Blestemului Tutankhamon și al altor mumii

Sponsorul echipei de cercetători care a deschis mormântul lui Tutankhamon a murit la scurt timp după marea realizare arheologică. Imediat, presa a speculat că moartea a survenit din cauza blestemului care a fost aruncat asupra mormântului sigilat în secolul al XIV-lea, înaintea erei noastre. Blestemul era readus în discuție de câte ori murea câte unul dintre cei care au participat la expediție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...