Să locuiești în reședințe regale precum Palatul Buckingham și să porți titluri regale pare ceva deosebit de atrăgător. Cu toate acestea, a fi membru al familiei regale nu este ușor, deoarece odată cu o mare putere vin și mari responsabilități, protocoale și îndatoriri regale care trebuie îndeplinite și respectate. Unele, mai puțin obișnuite. Iată cele mai ciudate obiceiuri regale.
A fi membru al familiei regale pentru o zi – sau chiar pentru totdeauna – este, probabil, un lucru pe care mulți nu l-ar refuza. La urma urmei, pare a fi un privilegiu incredibil să te naști în familia regală britanică sau pur și simplu să ai o legătură ancestrală cu monarhia și să te bucuri de o viață somptuoasă similară cu cea a Prințului Edward, Prințesei Anne, Prințului Harry, Prințului William sau Prințesei Beatrice.
Cu toate acestea, în realitate, a fi membru al familiei regale nu este atât de ușor pe cât pare la televizor. După șapte decenii neobosite ca regină, Elisabeta a II-a s-a stins din viață la 8 septembrie 2022, lăsându-l ca rege pe fiul ei cel mare, Charles.
Pentru un membru al familiei regale britanice, succesiunea la tron este doar una dintre numeroasele reguli asociate cu purtarea coroanei. Familia regală are o mulțime de tradiții de sărbători, iar unele sunt puțin mai puțin fermecătoare decât altele.
Una dintre cele mai bizare tradiții cere ca fiecare membru al familiei regale să se cântărească atât înainte, cât și după cina de Crăciun – dacă se îngrașă, e semn că s-a simțit cu adevărat bine la masă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Potrivit unui articol publicat în 2018 de Grazia Daily, bizarul ritual datează de pe vremea regelui Edward al VII-lea (străbunicul reginei Elisabeta), care ”voia să se asigure că oaspeții săi mănâncă bine”.
Aceasta este probabil cea mai caraghioasă (și cel mai puțin strict aplicată) regulă de pe listă, dar regina Elisabeta le-ar fi interzis membrilor familiei regale să joace jocul de societate Monopoly. Jocul făcea familia un pic prea competitivă.
În 2008, prințul Andrew a primit cadou o tablă de Monopoly după ce a participat la o întâlnire cu Leeds Building Society, o instituție financiară din Anglia. Ducele de York ar fi refuzat cadoul, spunând că ”nu avem voie să jucăm Monopoly acasă”, înainte de a preciza că, atunci când familia încearcă să joace acest joc, ”devine prea vicios”, relatează cbsnews.com.
Un alt lucru interesant este faptul că regii nu au voie să voteze. Se așteaptă ca familia regală să rămână neutră din punct de vedere politic în orice moment. Acest lucru include abținerea de la a vota în alegeri.
Deși votul lor nu este strict ilegal, pe site-ul Parlamentului britanic se precizează că ”este considerat neconstituțional ca monarhul să voteze în alegeri”. Palatul trebuie adesea să nege rapoartele despre monarhi care își exprimă opiniile politice în public.
De exemplu, în timpul referendumului pentru Brexit din 2016, The Sun a publicat o știre în care susținea că regina și-a exprimat opiniile anti-UE la un dineu. Palatul a negat cu vehemență afirmația, iar tabloidului i s-a ordonat să tipărească o retractare.
Solicitarea permisiunii unui membru al familiei înainte de a cere în căsătorie este o practică destul de obișnuită, dar familia regală o duce la un cu totul alt nivel.
Conform Legii privind succesiunea la coroană din 2013, primele șase persoane din linia de succesiune la coroană nu se pot căsători fără consimțământul monarhului în funcție. Nerespectarea acestui aspect i-ar descalifica imediat (pe ei și pe descendenții lor) de la orice posibilitate de a urca pe tron.
În aprilie 2011, regina Elisabeta și-a dat acordul pentru ca prințul William și Kate Middleton să se căsătorească. Înștiințarea oficială de aprobare (cunoscută sub numele de ”Instrument de consimțământ”) a fost scrisă caligrafic, închisă cu un sigiliu de ceară roșie și acoperită cu ilustrații personalizate care îi reprezentau pe viitorul mire și pe viitoarea mireasă, notează sursa citată.