VIDEO EXCLUSIV

Cele mai căutate târguri de Crăciun din România. Craiova, pe locul 6 în topul celor mai frumoase târguri din Europa, înaintea unor oraşe precum Bruxelles, Praga, Moscova sau Manchester

Gabriela del Pupo 20.11.2022, 20:41

Ideea de a pleca într-o vacanță câteva zile, City Break, într-un oraș din România, a apărut în pandemie din cauza restricțiilor impuse de autoritățile din alte țări. Totuși sunt mulți turiști care, deși au vizitat marile capitale ale Europei recunosc că nu au fost niciodată la Oradea, Iași sau Sibiu. Târgurile de Crăciun au ajuns motiv de concurență și de fală în multe dintre orașele mai puțin vizitate din România și sunt un bun motiv pentru a descoperi și atracțiile turistice autohtone. Cel mai celebru Târg de Crăciun este cel de la Sibiu iar Impact.ro a fost până acolo să vă prezinte atmosfera de sărbătoare pe care organizatorii au pregătit-o în 2022.

Cele mai căutate târguri de Crăciun din România

Târgul de la Sibiu este organizat de 15 ani și a ajuns să atragă chiar și turiști din străinătate. Deschis pentru prima dată în anul 2007, când Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană, Târgul de Crăciun a ajuns cunoscut la nivelul întregii țări pentru amploarea și tradiția creată. Impact.ro a stat de vorbă cu Cosmin Vasile, reprezentantul unei agenții de turism care spune că fenomenul City Break în România capătă amploare tocmai datorită acestor târguri tematice, dar și altor evenimente din cursul anului.

„În perioada aceasta de iarnă are mai mare căutare decât de obicei un City Break în România, mai ales când vorbim de destinații precum Sibiu, este un dintre destinațiile cele mai căutate. Atrage pe toată perioada anului, faptul că au și destul de multe evenimente culturale, concerte, evenimente, acum că este vorba despre Târgul de Crăciun cu atât mai mult. Aceasta este o variantă de City Break, chiar dacă termenul nu este înțeles de turiștii români pentru a călători în România.

Pentru această perioadă promovăm de asemenea Brașov și Craiova, pentru că de asemenea sunt două orașe care sunt foarte bine organizate.”, spune ghidul nostru, managerul Departamentului Circuite al Hello Holidays.

Chiar dacă pare greu de crezut, și s-a și comentat în presă destul de mult pe această temă în 2021, târgul de Crăciun din Craiova s-a clasat pe locul 6 în topul celor mai frumoase târguri din Europa, înaintea unor oraşe precum Bruxelles, Praga, Moscova sau Manchester. Pe primele locuri s-au situat Budapesta, Viena şi Metz, care de altfel sunt foarte populare și pentru turiștii din România și anul acesta în ceea ce privește destinațiile externe.

Și în Capitală târgul va avea peste 70 de căsuţe din lemn, de unde vizitatorii pot cumpăra diverse cadouri pentru cei dragi, jucării, obiecte home-made, suveniruri tradiționale sau se pot delecta cu un kurtos colac, turtă dulce sau un pahar de vin fiert. Anul acesta Târgul din Piața Constituției vine și cu o noutate, pe care alte orașe o ofereau, posibilitatea de a admira de sus Bucureștiul dintr-o roată panoramică.

Meșteșugarii care vin an de an la astfel de târguri

Pe lângă atracțiile oferite de autorități amatorii de produse tradiționale încă mai pot găsi la astfel de târguri produse unicat sau realizate de meșteșugari. Unul dintre comercianți ne spune că produsele sale sunt autohtone și nu sunt doar simple decorațiuni, au și o utilitate practică în bucătărie. La astfel de produse, mai ales care trebuie să reziste la temperaturi mari, calitatea lemnului este foarte importantă.

„An de an venim la Sibiu, din 2013 încoace, venim cu produse mai mult pentru uz casnic, mai puține decorațiuni, și jucării din lemn. Meșterii sunt din Bihor, din secuime, Harghita, avem meșterii noștri, care lucrează pentru noi. Lemn de fag, de cireș, mai puțin arin, și plop, ce vedeți aici, salcie, și puțin nuc. Târgul este la fel de mare și anul acesta ca în fiecare an, nu s-a schimbat nimic din 2013.”, spune comerciantul.

 

Atracția principală, cadrul perfect pentru o fotografie de Crăciun

Să nu uităm și de rețele de socializare, astfel de târguri oferă posibilitatea realizării fotografiei perfecte pentru urările sau invitațiilor la petrecere de Crăciun. Tinerii se înghesuie încă de pe acum să își îmbogățească albumul pentru sărbătorile de iarnă de anul acesta. Atmosfera de sărbătoare se prelungește cu astfel de târguri mai bine de o lună și jumătate, timp în care inspirația pentru decorarea propriilor locuințe este peste tot.

Un patinoar artificial este distracția favorită a celor pasionați de sporturile de iarnă și este funcțional chiar și înainte de prima ninsoare.

La cea de-a 15-a ediție a târgului de Crăciun din Sibiu vor fi prezenți peste 80 de expozanți care îi vor încânta pe vizitatori cu diverse specialități gastronomice: de la mezeluri locale, la bunătăți maghiare și burgeri din carne de vită Angus sau chiar vegetali.

City Break în România în restul anului, ce orașe sunt în topul popularității?

România rămâne încă o enigmă pentru mulți turiști, în parte pentru că locațiile cele mai interesante și obiectivele istorice nu sunt îndeajuns promovate de autorități, și pe de altă parte pentru că avem senzația că ne cunoaștem țara. Atunci când plănuim un City Break cel mai important lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este faptul că nu neaparat în zonele centrale ale unui oraș sunt cele mai atractive obiective.

„Dacă este să mergem pe plan general și pentru toată perioada anului bifăm Iași, Cluj, Timișoara, Arad, Oradea. Oradea chiar este o destinație pe care chiar vreau să o dezvolt și vrem să facem un program cu 4 nopți de cazare, Oradea și Felix, și de acolo se vor face diverse excursii. Centrul orașului Oradea a fost refăcut, chiar arată ca un oraș turistic. Căutăm și obiectivele din apropierea orașului, nu doar centrul, o mănăstire, ape termale, cramă, o experiență cât mai variată, cât mai multe domenii de interes.

Anii de pandemie au fost foarte buni pentru călătorit în România, din cauza restricțiilor în alte țări. Așa a crescut și oferta de produse pentru circuite de România. Anul acesta s-au reîntors la destinațiile europene. Dar anii de pandemie au fost o creștere pentru turismul din România, avem și voucherele de vacanță care vor fi acordate în următorii 5 ani.” spune Cosmin Vasile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...