Alimentele bogate în proteine de origine animală reprezintă, de ani buni, standardul în lumea fitnessului. Însă, în ultima vreme, s-a observat o creșetere a numărului de persoane care doresc să reducă sau chiar să sisteze consumul de produse de origine animală. Totuși, corpul uman nu poate funcționa la capacitate optimă fără proteine, care ajută la construierea, repararea și menținerea structurilor organismului. Află, în continuare, care sunt 10 cele mai bogate surse vegetale de proteine.
Pentru a supraviețui, organismul uman are nevoie de proteine, esențiale în formarea, dezvoltarea și repararea celulelor, țesuturilor, sistemului muscular și a organelor. În cazul în care nu știați, piramida clasică a nutriției sănătoase are în centru alimentele bogate în proteine, acestea fiind considerate „cărămizile vieții“. Poate părea surprinzător, dar ele fac parte din ADN și fiecare celulă din corpul tău le conține.
În anul 1838, proteinele au fost denimite ca atare de către chimistul suedez, Jons Jacob Berzelius, care a derivat termenul din grecescul „proteios“, care, în traducere, înseamnă „primul, aflat în frunte“. Așadar, proteinele – substanțe organice formate din aminoacizi – sunt fundamentale arhitecturii corpului uman, fiind a doua componentă a celulelor umane, după apă.
În timp ce unele studii susțin că organismele noastre nu pot funționa la capacitate maximă fără o bază alimentară compusă din proteine de origine animală (carne, lapte, ouă), altele au adus dovezi ce susțin dezavantajele consumului de alimente de origine animală, în special atunci când vine vorba de carnea roșie. Cercetătorii belgieni au efectuat un studiu în rândul a 3.000 de adulți, iar rezultatele se prezintă astfel: persoanele care obișnuiesc să consume mai multe proteine vegetale au un index al masei corporale mai scăzut și o circumferință mai mică a taliei, notează rodalesorganiclife.com.
Așadar, iată care sunt sursele de proteine de origine vegetală pe care le putem include în alimentația noastră pentru a avea o dietă echilibrată.
1. Semințele de chia
Contrar faptului că sunt foarte mici, semințele de chia reprezintă o sursă completă de protenie, într-o formă ușor de digerat. De asemenea, acestea abundă în fibre și acizi grași Omega 3, precum și în calciu, mangan, fosfor, fier și zinc. Semințele de chia conțin triptofan, care contribuie la o calitate mai bună a somnului.
2. Semințele de soia
Bogate în fitosteroli, lecitină, acizi grași Omega 3, semințele de soia ajută la derularea în condiții normale a tractului digestiv, reglează ciclul menstrual și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Produsele alimentare derivate din soia (tofu, edamame, tempeh) oferă proteine complete, grăsimi sănătoase și fibre.
3. Semințele de cânepă
Reprezintă o altă sursă de proteine vegetale, extrem de importantă pentru alimentația zilnică. Semințele de cânepă asigură toți cei 9 aminoacizi esențiali și au proprietatea de a menține echilibrul hormonal, reduc riscul de infarct, nivelul de colesterol, îmbunătățesc tranzitul intestinal și ajută la hrănirea și regenerarea celulelor pielii.
4. Quinoa
Quinoa este o pseudocereală, care deține în abundență fibre, cupru, acid folic, magneziu, mangan, fosfor, zinc, dar și importante proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.
5. Nuci, alune, caju, fistic, alune de pădure
Nucile și alunele conțin atât proteine, cât și grăsimi sănătoase (Omega 3), vitamine și minerale. Nuciferele joacă un rol extrem de important în viețile noastre, întrucât conduc la o normalizare a bătăilor inimii, și, implicit, la prevenirea atacurilor de cord. Totodată, acestea ajută la scăderea nivelul colesterolului rău din organism, îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge, la eliminearea formării cheagurilor și la fortificarea sistemului imunitar. În ceea ce privește alunele, ele au un miez bogat în vitaminele A, B, C și E, calciu, fier, fosfor și potasiu.
6. Legume verzi
Cu toate că sunt mai puțin bogate în proteine decât fasolea, spre exemplu, legumele crude nu trebuie să lipsească din alimentația nimănui. Spanacul, sparanghelul, broccoli sau varza de Bruxelles conțin cca. cinci grame de proteine la o cană de legume fierte.
7. Năut
Alimentele precum hummusul de casă, făcut în mod tradițional din năut, tahini, ulei de măsline și usturoi nu ar trebuie excluse din dieta noastră zilnică. Năutul reprezintă o sursă excelentă de fibre, vitamine B6 și B9, acid folic, mangan și proteine și poate fi o alternativă potrivită pentru conținutul de carne. Atunci când este cuplat cu nuci sau semințe, năutul formează o proteină completă.
8. Linte
Lintea constituie o sursă foarte bună de proteine, fosfor, fier, zinc, magneziu, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6 și B9) și antioxidanți și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, precum și la creșterea capacității de atenție și de memorare. Totodată, lintea stimulează sistemul imunitar și crește nivelul de energie din corp.
9. Orez brun și fasole
Orezul brun și fasolea nu trebuie nici ele neglijate deoarece reprezintă o opțiune alimentară foarte bună, oferind o cantitate mare de proteine complete. De asemenea, orezul nu conține gluten, iar fasolea conține o mulțime de substanțe nutritive, printre care și vitamina B1, esențială pentru producerea energiei.
10. Fulgii integrali de ovăz
Ovăzul este o sursă bogată în vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu, dar și de antioxidanși, fibre și proteine. Fulgii integrali de ovăz au efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge și produc energia necesară organismului pentru parcursul întregii zile.