Cele mai bune rețete de cozonac. Cel cu nucă este cel mai delicios

Află care sunt cele mai bune rețete de cozonac

Află care sunt cele mai bune rețete de cozonac ca să-ți surprinzi familia. Chiar dacă nu te pricepi prea bine la gătit, îți garantez că următoarele rețete sunt ușor de urmat și n-ai cum să dai greș. Nici măcar nu e nevoie să te mai „lupți” cu aluatul, cum făceau pe vremuri femeile la țară. Acum, ai aparate speciale care frământă coca. Tu trebuie doar să găsești cele mai bune rețete, iar ele se află aici.

După colivă, se spune că românul iubește cel mai mult cozonacul. A devenit unul dintre deserturile noastre tradiționale și nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște sau de Crăciun. Având în vedere că este îndrăgit de toată lumea, dar mai ales de copii, cozonacul este degustat cu plăcere oricând.

Rețete de cozonac: cum să-ți iasă unul cât mai pufos

Cele mai bune rețete de cozonac. Cel cu nucă este cel mai delicios

Dacă vrei să-ți iasă un cozonac pufos, caută următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 2 cubulețe de drojdie proaspătă
  • 500 ml de lapte gras
  • 250 de grde zahăr tos
  • 200 de g de unt
  • 6 gălbenușuri
  • o linguriță cu sare
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • coajă de lămâie
  • umplutură după preferință

Secretul cozonacului pufos este să cerni făina de trei ori înainte de a face aluatul. Indicat ar fi să faci asta cu o seară înainte de ziua în care te apuci de preparat.

Încălzește laptele cu tot zahărul, apoi lasă compoziția la răcit. Treci, apoi, la pregătirea drojdiei. Trebuie să o topești pe aragaz, dar adaugă o linguriță de zahăr, două linguri de făină și alte 2-3 linguri de lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină.

Când ai văzut că aluatul și-a dublat volumul, adaugă laptele și cinci gălbenușuri frecate. Aluatul trebuie frământat cam 30 de minute. Ai grijă să nu suprasoliciți aparatul de frământat dacă folosești unul. Lasă aluatul la dospit într-o bucătărie unde e o temperatură ridicată, ca să crească.

Când s-a umflat, poți să începi să-l întinzi. După preferință, poți să adaugi și umplutură.

Se fac patru suluri și se împletesc două câte două. Se adaugă în tava căptușită cu hârtie de copt și apoi se ung cu un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte. Se lasă la crescut din nou până când își dublează volumul și apoi se bagă la cuptor aproximativ 45 de minute.

Rețete de cozonac: cel mai bun sortiment – nucă și cacao

Cele mai bune rețete de cozonac. Cel cu nucă este cel mai delicios

De departe, „regele” cozonacilor este cel cu nucă și cacao. Tuturor le place acest sortiment, așa că n-o să dai greș niciodată cu el la masă. Totuși, trebuie să ai grijă ce rețetă urmezi. Adună următoarele ingrediente:

  • 1 kg faină
  • 500 ml lapte
  • 4 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 50 ml ulei
  • 50 gr de drojdie proaspătă
  • coaja de lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură ai nevoie de:

  • 3 linguri de cacao
  • o fiolă cu esență de rom
  • poți să adaugi și 250 de gr de rahat tăiat cubulețe
  • 250 gr de nucă măcinată
  • 100 g stafide
  • 150 gr zahăr
  • 4 albușuri

Modul de preparare nu e greu, dar încearcă să ții, cu o zi înainte, toate ingredientele la temperatura camerei. Nu crea șoc termic între ingrediente.

La maiaua pe care o faci din drojdie se adaugă o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. Între timp, separă albușurile de gălbenușuri, apoi freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.

Laptele încălzit se toarnă peste gălbenușuri. Acea compoziție trebuie amestecată bine, până nu se mai simte zahărul le lingură sau mixer. Se adaugă apoi esența de rom, coaja de lămâie și, dacă vrei, și de portocală.

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.

Ai grijă să bați albușurile până devin spumă și să conțină zahăr. Adaugă apoi cacaoa, nuca pisată (bucățele nici prea mari, nici prea mici) și mesteci bine compoziția.

Aluatul crescut trebuie împărțit în patru părți. Pe fiecare trebuie să adaugi nuca și cacaoa. Dacă vrei, acum e momentul să pui și bucățelele de rahat. Se rulează și se împletesc apoi ambele rulouri. Tăvile trebuie căptușite cu hârtie de copt, ca să nu se lipească și unse cu puțin ulei. Abia apoi pui aluatul cu umplutura în tăvi. Dacă ai făcut asta, nu te grăbi să bagi tăvile la cuptor. Mai lasă coca să crească vreo 30 de minute. La cuptor se țin aproape 45 de minute, până vezi că se rumenesc frumos. Să nu deschizi ușa la cuptor în prima jumătate de oră.

Îți mai recomand și aici câteva rețete.