Cele 10 reguli de aur pentru a reduce consumul de curent. Doar așa vei avea facturi mici la energia electrică

Andra Daoud 06.10.2022, 15:54
Cele 10 reguli de aur pentru a reduce consumul de curent. Doar așa vei avea facturi mici la energia electrică

Prețurile tot mai mari la energia electrică îi determină pe români să caute soluții pentru a plăti facturi mai mici la iarnă. Există câteva mici ajustări care pot face diferența atunci când vine vorba despre consumul de energie și pe care oricine ar trebui să le pună în practică, pentru a nu avea facturi prea mari la final de lună.

10 reguli pentru a reduce consumul de energie electrică

Energia electrică este indispensabilă. Nu putem trăi fără ea, însă putem face anumite schimbări pentru a face economie de curent. Acest lucru nu ne ajută doar să plătim facturi mai mici la final de lună, ci este benefic și pentru mediu. Obiceiurile pe care trebuie să le schimbăm pentru a face economie la curent nu sunt deloc greu de pus în practică și, odată implementate, diferenețele sunt notabile.

1. Găsiți metode eficiente de a răci și încălzi locuința. Jumătate din curentul electric consumat într-o lună este folosit pentru a obține temperatura dorită în locuință. Vara folosim aerul condiționat, iar iarna centrala sau calorifere electrice. Pentru a face economie, trebuie să căutăm variante convenabile de a încălzi sau răci casa, fără să consumăm mai mult curent decât este cazul.

2. Apelați la un boiler fără rezervor. Instalațiile care încălzesc apa trebuie să furnizeze doar cantitatea de apă caldă care este necesară. Alegând un astfel de dispozitiv fără rezervor, vă asigurați că nu este încălzită mai multă apă decât folosiți la un moment dat.

3. Folosiți becuri LED. Becurile cu incandescență consumă mai mult curent, așa că dacă apelați la becuri LED, smart, faceți o economie considerabilă la factura de curent. Acestea folosesc cu până la 70% mai puțină energie decât becurile obișnuite.

4. Izolați locuința. Este esențial pentru a vă asigura că nu există pierderi de căldură iarna și că mențineți o temperatură constantă în interior, vara.

5. Capete de duș economice. Dacă apelați la astfel de dispozitive nu faceți economie doar la curent, ci și la apă. Nu veți mai consuma la fel de multă apă la baie, prin urmare, nici la fel de mult curent pentru a o încălzi.

Cele 10 reguli de aur pentru a reduce consumul de curent. Doar asa vei avea facturi mici la energia electrica
Felul in care folosim aparatele electrocasnice influenteaza consumul de curent

Utilizați electrocasnicele în mod responsabil

6. Utilizați aparatele electrocanice în mod responsabil. Alegeți programe scurte și cu apă rece pentru mașina de spălat, nu lăsați aparate electrocasnice conectate la priză atunci când nu le folosiți și încercați să nu faceți abuz de orice aparat care consumă curent.

7. Metode de iluminare naturală, ca alternativă la iluminatul electric. Folosiți-vă de lumina naturală cât de mult este posibil și încercați să aprindeți becurile cât mai puțin. Dacă aveți o casă orientată spre sud, cu ferestre mari, vă puteți bucura mai mult de lumină naturală în casă.

8. Evitați pierderile de căldură. Izolați ferestrele și ușile în sezonul rece, pentru că o treime din căldură se pierde în acest fel. Vara, acoperiți geamurile cu jaluzele și draperii, pentru a împiedica soarele să intre în casă.

9. Gătește inteligent. Multă energie electrică se pierde în timpul gătitului. Optați pentru un cuptor cu convecție în loc de unul convențional, pentru că este mai eficient din punct de vedere energetic și consumă cu 20% mai puțin curent.

10. Spală rufele responsabil. Nu mai folosi mașina de spălat decât atunci când ai adunat haine suficiente, pentru a nu irosi energia și apa. În loc să speli de trei ori pe săptămână și mașina să nu fie plină cu haine, este mai bine să speli de două ori pe săptămână, atunci când ai adunat suficiente lucruri de spălat.

Urmăriți Impact.ro și pe