Cel puțin 10 morți după ce un tren din Iran a deraiat. Alte 50 de persoane sunt grav rănite

Elena Avramescu 08.06.2022, 09:55
Cel puțin 10 morți după ce un tren din Iran a deraiat. Alte 50 de persoane sunt grav rănite

Un tren de pasageri a deraiat parțial în estul Iranului miercuri dimineața, ucigând cel puțin 10 persoane și rănind alte 50, inclusiv unele grav, după cum au declarat autoritățile. Raportul spune că numărul victimelor ar putea crește, deși detaliile inițiale despre dezastrul care a implicat un tren care transporta aproximativ 350 de pasageri au rămas neclare, relatează apnews.com.

Un tren din Iran a deraiat și a ucis 10 oameni

Patru din cele șapte vagoane din tren au deraiat în întunericul dimineții devreme, în apropierea orașului deșert Tabas, a raportat televiziunea de stat iraniană. Tabas se află la aproximativ 550 de kilometri sud-est de capitală, Teheran.

Echipe de salvare cu ambulanțe și elicoptere sosiseră în zona îndepărtată, unde comunicarea este slabă. Cel puțin 16 persoane au suferit răni critice, unele fiind transferate la spitale locale, au spus oficialii.

Deraierea a avut loc la aproximativ 50 de kilometri în afara orașului Tabas, pe calea ferată care leagă orașul de orașul central Yazd. Fotografiile de la fața locului, publicate de Clubul Tinerilor Jurnaliști asociat cu televiziunea de stat, păreau să arate vagoane de tren pe partea lor, în timp ce salvatorii încercau să îngrijească răniții.

Raportul spune că accidentul este în curs de anchetă. Rapoartele inițiale au sugerat că trenul s-a ciocnit cu un excavator în apropierea șinei, deși nu a fost imediat clar de ce un excavator ar fi fost aproape de șina de tren noaptea. Un oficial sugerează că ar fi putut face parte dintr-un proiect de reparații.

Cel mai mare dezastru de tren din Iran a avut loc în 2004, când un tren fugit încărcat cu benzină, îngrășăminte, sulf și bumbac s-a prăbușit în apropierea orașului istoric Neyshabur, ucigând aproximativ 320 de persoane, rănind alte 460 și distrugând cinci sate. Un alt accident de tren în 2016 a provocat zeci de morți și zeci de persoane au fost rănite.

Iranul are aproximativ 14.000 de kilometri de linii de cale ferată într-o țară de aproximativ două ori și jumătate mai mare decât Texas. Sistemul său feroviar trimite atât oameni, cât și mărfuri în toată țara, în special în zonele rurale.

Iranul are, de asemenea, aproximativ 17.000 de decese anuale pe autostrăzile sale, unul dintre cele mai proaste înregistrări de siguranță în trafic din lume. Taxa mare este pusă pe seama nerespectării ample a legilor rutiere, a vehiculelor nesigure și a serviciilor de urgență inadecvate.

Iranul, aflat deja în dificultate în temeiul sancțiunilor americane din cauza prăbușirii acordului său nuclear, deplânge moartea a cel puțin 41 de persoane ucise într-o clădire prăbușită în sud-vestul țării.

Accidente feroviare petrecute în iunie 2022

În luna iunie 2022, au avut loc alte trei tragedii similare. Pe 7 iunie, un tren de pasageri s-a izbit de un camion în nord-vestul Bulgariei, ucigând trei persoane, accidentul produndu-se la o trecere la nivel nepăzită din apropierea localităţii Gara Oreşeţ şi a provocat deraierea unuia dintre vagoane.

La data de 4 iunie, nouăsprezece persoane au fost rănite, dintre care una grav, într-un accident de tren turistic, lângă Pontarlier, în estul Franţei, după o frână bruscă, iar pe 3 iunie, cel puţin trei oameni au murit şi circa 60 au fost răniţi, dintre care 16, grav, după ce un tren regional a deraiat în satul Burgrain din sudul Germaniei. Trenul se îndrepta către Munchen când a deraiat din motive necunoscute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...