Cel mai vechi pod din Europa, folosit și astăzi. Îl traversează mașinile, deși a fost construit în epoca bronzului

Andra Daoud 24.05.2022, 17:10
Cel mai vechi pod din Europa, folosit și astăzi. Îl traversează mașinile, deși a fost construit în epoca bronzului

Unele construcții făcute în urmă cu sute, poate mii de ani, au uimit lumea științei și rămân în continuare mistere pentru felul în care au apărut. Înainte ca oamenii să aibă la dispoziție utilaje, materiale și metode de calcul, au construit edificii și drumuri impresionante, unele dintre ele existente și astăzi. Este și exemplul celui mai vechi pod din Europa, pe care se circulă și în prezent, deși a fost construit cu câteva mii de ani în urmă.

Cel mai vechi pod din Europa este folosit și în prezent

Cel mai vechi pod din Europa se află în sudul Greciei și este circulat și în prezent. Podul Arkadiko a fost construit în epoca bronzului și se estimează că datează din perioada micenienilor (1550-1175 î.Hr.) Mai este cunoscut și drept podul Kazarma și se află în partea de sud a Greciei continentale, mai exact în peninsula Peloponeziană.

Aflat în imediata vecinătate a drumului modern care leagă Tirins de Epidauros, podul arcuit este traversat și în prezent de mașini deși, în mod oficial, el este destinat doar pietonilor. Este un important reper istoric al zonei și localnicii din regiune cunosc vechimea și importanța lui. Inițial a fost construit pentru a lega orașul antic Epidauros cu orașul Micene. A făcut parte dintr-o rețea de drumuri militare, având 22 de metri lungime, 6 metri lățime și aproximativ 4 metri înălțime.

Podul a rămas intact vreme de mii de ani, fiind o curiozitate pentru oameni, pentru că la construcția lui nu s-a folosit nicio formă de adeziv sau liant, cum ar fi mortarul. Stabilitatea și durabilitatea podului se datorează simetriei cu care au fost așezate blocurile grele de calcar în plan vertical.

Cel mai vechi pod din Europa, folosit si astazi. Il traverseaza masinile desi a fost construit in epoca bronzului
Podul Arkadiko a fost construit in urma cu aproximativ 3.000 de ani

Cum a fost construit podul

Specialiștii în construcții spun că podul a fost construit într-un stil care poartă numele de zidărie ciclopică. În acest stil de construcție se folosesc pietre masive de calcar care se pun unele peste altele, astfel încât să fie cât mai apropiate. În locurile rămase libere se pun pietre mai mici pentru a umple golurile, fără să se folosească mortar.

Zona Micene, în care se află și cel mai vechi pod din Europa, este cunoscută pentru lucrările făcute folosind acest stil de zidărie. Multe construcții au fost ridicate cu ajutorul acestei tehnici impresionante, în urmă cu câteva mii de ani.

Podul Arkadiko a fost ridicat pentru a putea trece carele trase de cai, dar și pentru ca trupele grecești să poată călători prin țară. Sunt patru poduri miceniene cunoscute pentru vechimea lor în zonă, însă arheologii spun că Arkadiko este cel mai vechi, fiind ridicat în epoca bronzului.

Urmăriți Impact.ro și pe