Cel mai tare truc pentru curăţenia de Paşte. Sfat de aur de la gospodinele adevărate

Ana Anitoiu, Ioana Constantin 20.04.2021, 16:14
Cel mai tare truc pentru curăţenia de Paşte. Sfat de aur de la gospodinele adevărate

Cel mai tare truc pentru curăţenia de Paște, pe care gospodinele adevărate îl pun în practică de fiecare dată, salvează foarte mult timp și efort. Primul pas atunci când începe reîmprospătarea casei înainte de sărbători este esențial pentru ca totul să decurgă repede și ușor.

Cel mai tare truc pentru curăţenia de Paște. Care este primul pas

Până la masa de Paște încărcată cu bunătăți precum drob din carne de miel, porc sau pui, salată de boeuf, ouă roșii, pască și cozonaci, la care se adună cei dragi, gospodinele au mult de muncă. În afară de pregătirea mesei, este necesară și o curățenie generală cu ocazia acestor sărbători. O superstiție spune că în acest fel sunt alungate energiile rele ce au fost acumulate în timpul iernii.

Însă, cel mai tare truc curăţenia generală de Paște le poate ajuta pe acele persoane care nu fac rabat de la curățarea amănunțită a casei înainte de aceste sărbători să economisească timp prețios. În plus, le poate scuti de multe bătăi de cap. Trucul este simplu: Înainte de orice altceva, trebuie să fie adunat și aruncat absolut tot ce este nefolositor. Lucrurile inutile nu fac altceva decât să ocupe spațiu și să dea un aer prea încărcat și dezordonat încăperilor. În timpul sortării, tot ce rămâne în locuință trebuie să fie așezat la locul lui.

Cel mai tare truc pentru curatenia de Paste. Sfat de aur de la gospodinele adevarate
O persoana in timpul curateniei

Cum să faci curățenia de Paște în bucătărie

În cele mai multe locuințe, bucătăria este cea mai utilizată și aglomerată încăpere. Oale, cratițe, farfurii, pahare, tacâmuri, mirodenii și altele ajung de multe ori să fie puse haotic în dulapuri și sertare. Astfel, primul pas se aplică și aici: Se deschide fiecare sertar și dulap, inclusiv frigiderul, și se aruncă tot ceea ce este expirat, toate alimentele deschise de prea mult timp și tot ceea ce este inutil.

Pe măsură ce se face această sortare se șterge cu detergent și lavetă sau prosoape de hârtie atât frigiderul, cât și fiecare dulap și sertar în parte, înainte de a fi reorganizat totul. Este recomandat ca obiectele ce nu se folosesc des să ocupe cele mai greu accesibile locuri. La fel se procedează și în debara. Când totul e la locul lui, se trece la curățarea geamurilor, datul cu aspiratorul și la spălarea podelei. Cei care au mai multă forță și energie pot șterge chiar și faianța și pot spăla perdelele sau draperiile. Iată cum poate ajuta bicarbonatul de sodiu!

Cum să faci curățenia de Paște în balcon

Pentru cei mai mulți români, balconul este o a doua debara – locul în care depozitează borcane cu dulceață, compot sau zacuscă, la fel ca și lucruri folosite rar și cutii cu tot felul de lucruri ce intră în categoria ”să fie în casă, în caz că trebuie”, precum și plante. În plus, aici sunt de obicei uscate hainele.

Astfel, este bine ca după ce bucătăria a fost pusă la punct, să urmeze curățenia în balcon, deoarece munca poate fi la fel de complexă. Borcanele prea vechi se aruncă, la fel ca obiectele ce nu sunt de folos. Se aspiră, se șterg geamurile și podeaua și se aerisește bine.

Cum să faci curățenia de Paște în camere și în baie

Apoi, urmează camerele – dormitoarele și sufrageria. Aici, cea mai dificilă este curățarea covoarelor, în cazul în care acestea există. Dacă nu vă permiteți sau nu vreți să duceți covoarele la firme ce se ocupă de curățarea lor, va trebui să acordați timp și să depuneți efort acasă, cu o perie și detergent special, după o aspirare temeinică. Apoi, urmează schimbarea lenjeriei, ștergerea prafului, spălarea geamurilor și schimbarea lenjeriei. Cei cu mai mult zel pot spăla și perdelele și draperiile, ceea ce va da un aer și mai proaspăt încăperilor.

În baie, curățenia este cea mai simplă, deoarece spațul este cel mai mic. Totuși, aici este nevoie de foarte multă atenție, pentru că totul trebuie să fie igienizat foarte bine. O pereche de mănuși și detergenții potriviți pentru cadă, chiuvetă, toaletă, oglindă și podea, sau o pungă cu bicarbonat de sodiu, pot asigura sporul necesar pentru o muncă rapidă. Nici draperia de la duș, dacă există, n-ar trebui neglijată. Aceasta se spală în mașina de spălat și se înlocuiește cu una nouă, în timp util, astfel încât să nu se formeze pete de mucegai. Astfel, dacă a trecut mult timp de la acest pas în curățenie, n-ar strica să fie făcut înainte de Paște.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...