Masa de Revelion trebuie să fie îmbelșugată, așa cum spun superstițiile și fie că rămâi acasă sau mergi la restaurant din meniu nu lipsesc mezelurile, friptura sau deserturile. Dar sunt și produse pe care nu ar trebui să le consumăm, deoarece conțin multe E-uri și nu sunt sănătoase. Iată care este unul dintre alimentele care nu ar trebui să se găsească pe masa de Anul Nou.
Aperitivele fac parte din orice meniu pentru o masă festivă, mai ales pentru cea de Revelion, fiind foarte apreciate. iar un sos de ketchup, muștar sau maioneză sunt nelipsite și ele, deși unele dintre acestea au o grămadă de E-uri, iar conținutul de sare este destul de mare. Cele mai intalnite E-uri din alimentel sunt: E300, E330, E412, E440, E451 si E120.
Unul dintre alimentele periculoase pe care nu ar trebui să-l consumăm este sunca de Praga. Potrivit studiilor, aceasta poate conține până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, în condițiile în care conținutul de sare al acesteia variază între 1,7 și 2,7 g la 100 g.
„O masă de Revelion cu o9atitudine înseamnă cu adevărat să ne pese de noi, de părinți, de bunici și de musafiri. Alegeți produsele citind eticheta, alegeți serviciile citind condițiile”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, potrivit site-ului infocons.ro.
La 100g de mâncare putem consuma chiar și 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare (15.5 plicuri de sare) și 81g de zahăr (16 plicuri de zahăr)! OMS recomandă o reducere a aportului de sare pentru a reduce tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și boli coronariene la adulți. OMS recomandă o reducere a sării la 5g/zi, la adulți și până la 2g/zi la copii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Majoritatea oamenilor nu știu cât de mult sodiu consumă sau riscurile pe care le prezintă. Este nevoie ca țările să stabilească politici pentru a reduce consumul de sare și pentru a oferi oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegerile alimentare corecte. De asemenea, avem nevoie ca industria alimentară și a băuturilor să reducă nivelul de sodiu din alimentele procesate”, spune directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Multe persoane consumă zilnic o cantitate dublă de sare decât cea recomandată și se expun unui risc mai mare de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, care ucid aproximativ 3 milioane de persoane în fiecare an.