Cel mai mare vulcan activ din lume a erupt. E alertă în regiune

Elena Avramescu, Badea Violeta 28.11.2022, 18:47
Cel mai mare vulcan activ din lume a erupt. E alertă în regiune

Update luni, 28 noiembrie, ora 18:45. Cel mai mare vulcan de pe Pământ a erupt, provocând zeci de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade pe scara Richter, unul dintre ele având o magnitudine de 4,2 grade. Conform Observatorului Vulcanilor din Hawaii, erupția a început duminică, 27 noiembrie, în jurul orei 23:30, ora Hawaii-ului.

– Știre inițială –

Vulcanul Mauna Loa, localizat în statul american Hawaii, este pe cale de a erupe după o pauză îndelungată de 38 de ani. Încă de noaptea trecută vulcanul a intrat în faza de erupţie, astfel că autorităţile locale au ridicat nivelul de alertă, potrivit Reuters şi Hawaii News Now.

Vulcanul Mauna Loa începe procesul de erupție

„Pentru moment, fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei şi nu ameninţă comunităţile de pe pantele vulcanului”, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) într-un comunicat.

Deoarece în scurt timp vulcanul Mauna Loa va erupe, autorităţile locale au decis să ridice nivelul de alertă de la „notificare” la „avertizare”.

În plus, reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii urmează să efectueze o serie de misiuni aeriene de recunoaştere pentru a putea monitoriza erupţia, dar și pentru a putea analiza cât mai bine riscurile pentru populaţia locală, potrivit unui comunicat publicat de USGS.

Se pare că erupţia a început duminică seara la ora locală 23:30 în Mokuaweoweo, conform specialiştilor de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii, iar camerele video instalate de USGS în vârful vulcanului indică mai multe fântâni de lavă, care se revarsă pe scoarţa ce formează fundul caldeirei.

Cel mai mare vulcan activ din lume urmeaza sa erupa
Cel mai mare vulcan activ din lume urmeaza sa erupa

Pentru moment, aceste fluxuri de lavă nu reprezintă pentru o ameninţare directă pentru comunităţile de pe pantele vulcanului Mauna Loa. Cu toate acestea, rezidenţilor li s-a recomandat să îşi revizuiască planurile cu privire la pregătirea pentru o eventuală evacuare, dar şi să consulte cu regularitate recomandările formulate de Agenţia pentru Protecţie Civilă din Hawaii.

În plus, există pericolul ca vânturile locale să transporte gaze şi cenuşă spre baza vulcanului.

„În baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid. Dacă erupţia va rămâne în Mokuaweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil închise între pereţii caldeirei. Totuşi, dacă puţurile de erupţie vor migra în afara acelor pereţi, fluxurile de lavă ar putea să se mute foarte repede pe pantele vulcanului”, a avertizat USGS în comunicat.

În ultimele două ore, mai mult de 12 seisme cu magnitudini de peste 2,5 s-au produs în această regiune conform USGS, iar unul dintre acestea chiar a avut magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter.

Vulcanul Mauna Loa ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa Big Island din Hawaii şi are o altitudine de 4.169 de metri. Acesta a erupt cel mai recent în perioada martie – aprilie 1984, moment în care fluxurile sale de lavă au ajuns la o distanţă mai mică de 5 kilometri de oraşul Hilo.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...