Aproape 400 de milioane de oameni din 45 de orașe din China sunt blocați complet sau parțial, ca parte a politicii stricte a Chinei în încercarea de opri transmiterea comunitară a noului coronavirus. Împreună, reprezintă 40% sau 7,2 trilioane de dolari, din PIB-ul anual pentru a doua economie din lume, conform datelor de la Nomura Holdings.
Analiştii avertizează și spun că investitorii nu evaluează în mod corespunzător cât de grave ar putea fi consecinţele economice globale din cauza acestor perioade prenlungite de lockdown din China. Cel mai alarmant aspect îl reprezintă blocarea pe termen nedeterminat din Shanghai, un oraș de 25 de milioane de locuitori și unul dintre principalele centre de producție și export din China.
Carantinele de acolo au dus la penurie de alimente, incapacitatea de a accesa produse medicale și chiar la uciderea animalelor de companie. De asemenea, au lăsat cel mai mare port din lume fără personal.
Portul Shanghai, care s-a ocupat de peste 20% din traficul de marfă chinezesc în 2021, este acum blocat, iar produsele alimentare aflate în containerele de transport fără acces la refrigerare se strică, notează CNN.
„Piețele globale ar putea subestime în continuare impactul, pentru că o mare atenție rămâne concentrată asupra conflictului ruso-ucrainean și a majorării ratelor din Rezerva Federală din SUA”, au scris Lu Ting, economistul șef al Chinei și cei de la Nomura Holdings.
Mărfurile care sosesc sunt blocate la terminalele maritime din Shanghai pentru o medie de opt zile înainte de a fi transportate în altă parte, o creștere cu 75% de la prima perioadă de izolare, în timp ce companiile aeriene de marfă au anulat toate zborurile în și dinspre oraș, iar mai mult de 90% dintre camioanele care transportă livrările de import și export sunt în prezent scoase din funcțiune.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Shanghai produce 6% din exporturile Chinei, conform anuarului statistic al guvernului pentru 2021, iar închiderea fabricilor din oraș și din jurul acestuia zguduie și mai mult lanțurile de aprovizionare. Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China a declarat că a trimis un grup de lucru la Shanghai pentru a pune la punct un plan de reluare a producției la 666 de producători cheie din oraș.
„Impactul asupra Chinei este major, iar efectele asupra economiei globale sunt destul de semnificative. Cred că avem mai multă volatilitate și perturbări economice și sociale pentru cel puțin următoarele șase luni”, a declarat Michael Hirson, șeful de practică al Eurasia Group pentru China și Asia de Nord-Est.
Într-un raport publicat săptămâna trecută, Organizația Mondială a Comerțului a avertizat cu privire la cel mai rău scenariu care implică decuplarea economiilor globale, stimulată de războiul din Ucraina, care ar putea reduce PIB-ul global pe termen lung cu 5%.
Între timp, o treime din China este blocată în carantină, iar economia sa suferă. Răspunsul recent al Chinei la pandemie este posibil să coste cel puțin 46 de miliarde de dolari în producție economică pierdute pe lună, sau 3,1% din PIB, potrivit cercetărilor de la Universitatea Chineză din Hong Kong.
Banca Mondială și-a revizuit estimările pentru creșterea economică a Chinei la 5%, dar a remarcat că, în condițiile în care restricțiile vor continua, aceasta ar putea scădea la 4%.