Cel mai falisificat aliment din Europa. E foarte consumat și în România

Badea Violeta 27.03.2023, 12:34
Cel mai falisificat aliment din Europa. E foarte consumat și în România

Crezi că știi ce mănânci cu adevărat? Ei bine, află că unul dintre cele mai consumate alimente din țara noastră și nu numai este și cel mai falsificat din Europa, conform unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE. Vezi despre ce aliment este vorba. De acum încolo, te vei gândi de două ori înainte să-l cumperi!

Un aliment extrem de consumat este cel mai des falsificat

Crezi că într-adevăr știi din ce sunt făcute alimentele pe care le consumi zi de zi? Ei bine, dacă răzpunzi cu „Da” la această întrebare, specialiștii te vor contrazice.

Multe dintre alimentele pe care le mâncăm zi de zi conțin anumite ingrediente care nu ar avea ce să caute în compoziția acestora. Care este, însă, cel mai des falsificat?

Potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, asta pentru că nu sunt respectate reglementările comunitare.

Pentru acest studiu au fost analizate 320 de probe. În opinia specialiștilor, însă, raportul ridică unele semne de întrebare față de un studiu anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau Directiva Mierii.

Țările analizate, de curând, au fost următoarele: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția.

Citește și Ingredientul secret care se pune în ceai. Îi dă un gust deosebit, nu o să-l mai bei cu lămâie sau miere!

Mierea este falsificata la scara larga
Mierea este falsificata la scara larga

De unde ar proveni mierea falsă?

Potrivit agenției, mare parte din mierea falsificată ar proveni din China și Turcia. Totodată, mierea din Marea Britanie are o rată de suspiciune de 100%, cu toate că „probabil ca urmare a mierii produse în alte țări și apoi amestecată în Marea Britanie, înainte de reexportarea ei în UE”.

În urma controalelor, Comisia Europeană a stabilit că mierea contrafăcută ar fi „alterată cu zaharuri străine”. Reprezentanții au verificat până acum nu mai puțin de 44 de operatori, dintre aceștia șapte au fost sancționați, a transmis, recent, Executivul comunitar.

„Pe baza tuturor acestor lucruri, există o suspiciune serioasă că o mare parte din mierea importată din țările non-UE” și care este suspectată că ar fi alterată de către Centrul Comun de Investigații rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE”, a informat Comisia Europeană.

Citește și Dieta cu miere și scorțișoară. Păreri pro și contra de la cei care au încercat-o!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...