Cei care se luptă cu kilogramele în plus chinuindu-se cu câte o dietă, s-ar putea să aibă, în curând, un aliat neașteptat. Un studiu recent a dus la concluzia că anumite particule de nisip acționează asupra grăsimilor și zaharurilor din organism ducând la pierderea în greutate.
Lupta cu kilogramele în plus poate fi un calvar pentru majoritatea persoanelor. Dietele ajută, însă doar dacă te ții de ele. În plus, obezitatea a devenit o adevărată plagă. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că această boală provoacă doar în Europa peste 200.000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese pe an.
Statisticile de pe întregul continent arată că 59% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, 8% dintre copiii sub cinci ani și unul din trei copii de vârstă școlară suferă de obezitate.
Dar persoanele obeze ar putea să primească un ajutor nesperat dintr-o zonă inedit. Mai mulți cercetători din Australia și Irlanda, particulele de siliciu din nisipul purificat ar putea să ajute la pierderea în greutate. Aceste particule au rolul de a inhiba enzimele care ajută la asimilarea grăsimilor, a zahărului sau a amidonului, scrie sciencealert.com.
Cercetătorii au testat o gamă largă de particule de siliciu și au modelat diferite simulări legate intestinul uman după o masă copioasă. Ei au descoperit că unele dintre acestea împiedică procesul digestiv, acționând asupra grăsimilor și a zaharurilor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Până acum, studiile au avut efecte pozitive la șoarecii de laborator. Mai exact, li s-a oferit o dietă bogată în grăsimi dar, în același timp, li s-au administrat și particule din alea de siliciu. La final, s-a putut observa o reducere a grăsimilor corporale.
În anul 2020 s-au efectuat câteva teste și pe 10 persoane care sufereau de obezitate și s-a observat o scădere a nivelului de colesterol și a glucozei din sânge.
Ce e și mai încurajator este că nu s-au raportat niciun disconfort abdominal. Autorii studiului apărut în revista Pharmaceutics susțin însă că, deocamdată, și-au dat seama că doar nanoparticulele de siliciu cu dimensiuni de 6-10 nanometri au dat rezultate bune. Oricum, oamenii de știință spun că este nevoie de și mai multe teste până la oferirea unui rezultat 100% cert.
Oricum, „dieta cu nisip” n-ar fi, nici pe departe, cea mai extravagantă metodă de luptă contra obezității. În 2016, un grup de cercetători americani condus de Elaine Yu de la Spitalul General din Massachusetts a susținut că îngurgitarea de pastile făcute din excremente fecale poate avea rezultate miraculoase.
Ei au numit tehnica „transplant fecal”. Aparent, există destule dovezi pentru a justifica potențiala legătură dintre microbii din intestin și eventuala îngrășare sau slăbire, dar, firește, această metodă ar fi mai dificil de „digerat”, chiar dacă își va dovedi viabilitatea.