SPECIAL

Cel mai căutat român în Marea Britanie așteaptă în arestul din București să fie extrădat, în ancheta celor 39 de vietnamezi găsiți asfixiați în ”camionul morții” din Essex

Ioana Matei 19.08.2022, 12:17
Cel mai căutat român în Marea Britanie așteaptă în arestul din București să fie extrădat, în ancheta celor 39 de vietnamezi găsiți asfixiați în ”camionul morții” din Essex

Marius Mihai Drăghici era, până de curând, cel mai căutat român în Marea Britanie, pentru tragedia din octombrie 2019, când 39 de vietnamezi au fost găsiți decedați într-un camion, printre victime fiind și copii. Moartea celor 39 de migranți ilegali a fost violentă, după ce s-au sufocat din cauza căldurii și a lipsei de oxigen din remorca tirului în care au fost ținuți aproape 12 ore.

De aproape trei ani îl căutau autoritățile judiciare britanice pe Marius Mihai Drăghici pentru a-l judeca în dosarul ”camionului morții din Essex”, alături de mai mulți membri ai unei grupări de trafic de migranți. Când au finalizat căutările în toate locurile cu care avusese legătură în Marea Britanie, Marius Mihai Drăghici a fost dat în urmărire internațională.

Românul, originar din Onești, județul Bacău, a fost greu de prins, pentru că a schimbat frecvent locurile în care a stat, chiar și numele, folosind ca identitate Şelaru sau Lupu, ca să i se piardă urma, spuneau anchetatorii britanici în iulie, când au făcut publică imaginea acestuia, în speranța că va fi identificat și prins. Atunci, anchetatorii britanici spuneau că Drăghici are legături în România și Spania și cereau ajutorul, printr-un mesaj video, pentru prinderea lui.

Polițiștii români l-au prins pe Marius Mihai Drăgici câteva zile mai târziu, pe 10 august, în Capitală, unde se ascundea într-o locuință închiriată în Sectorul 1. În aceeași zi a și fost arestat preventiv, în vederea extrădării, după decizia Curții de Apel București.

Marius Drăghici a vrut să scape de arest și a contestat decizia, însă judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis definitiv, joi, ca el să rămână încarcerat până va fi extrădat în Marea Britanie.

Cererea de extrădare urmează să fie judecată pe 29 august, la Curtea de Apel București.

Pedepse de 100 de ani pentru cei implicați în transportul cu ”camionul morții”

Marius Mihai Drăghici ar fi făcut parte din gruparea de trafic de migranți care ar fi pus la cale transportul celor 39 de vietnamezi sufocați în camionul găsit în Essex, în estul Angliei, pe 23 octombrie 2019, care venise din Belgia. Printre cei decedați erau bărbaţi, femei şi copii, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.

În mai bine de doi ani de judecată în Marea Britanie, 10 persoane au fost deja condamnate pentru omor și implicare în transport ilegal de migranți. Pedepsele decise sunt între 13 și 27 de ani de închisoare și în total ajung la 100 de ani.

Marius Mihai Drăghici era căutat în România din noiembrie 2021, la cererea autorităților britanice, care au emis pe numele lui un mandat internațional de arestare, pentru omor prin imprudenţă şi conspiraţie la sprijinirea migraţiei ilegale.

Cinci români implicați în rețeaua de trafic de migranți

În procesul filierei din Marea Britanie a grupării au fost puși sub acuzare și trimiși în judecată și românii Gheorghe Nica, Valentin Calotă, Alexandru Ovidiu Hanga, Marius Mihai Drăghici şi Ştefan Dragoş Damian. Primii trei au fost deja condamnați definitiv, pentru ultimii doi, judecata încă nu s-a încheiat.

Filiera britanică, spun anchtatorii, era condusă de Ronan Hughes, iar șoferul camionului este Maurice Robinson.

Cea mai mare pedeapsă, de 27 de ani de închisoare, a primit-o Gheorghe Nica, pentru că el ar fi fost, spun anchetatorii, cel care a organizat transportul în Anglia pentru cei 39 de vietnamezi. Românul se stabilise de mai mulți ani în Marea Britanie, unde era șofer de camion și mecanic, el fiind cel care i-ar fi adus în grupare și pe ceilalți patru conaționali, conform datelor anchetei.

Nica ar fi avut un rol esențial în grupare, pentru că el recruta şi plătea şoferii care preluau migranții și îi duceau la casele de siguranţă, unde erau ținuți până plăteau cursa. Șoferii ar fi primit de la Nica aproximativ 700 de lire pentru fiecare transport.

Taxele cerute migranților ilegali ajungeau și la 14.000 de lire sterline. Gruparea ar fi reușit să strângă peste un milion de lire sterline din traficul de migranți.

Liderul filierei britanice a grupării de trafic de migranți ar fi fost, potrivit anchetatorilor, Ronan Hughes, iar pentru rolul lui în grupare, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Șoferul camionului, Maurice Robinson, a primit 13 ani de închisoare. Robinson a fost cel care în 23 octombrie 2019 a sunat la numărul de urgență să anunțe că în camion sunt oameni decedați.

Judecătorii britanici i-au condamnat și pe românii Valentin Calotă, la 4 ani şi 6 luni, și Alexandru Ovidiu Hanga, la 3 ani de închisoare.

Asfixiați la temperaturi de peste 38 de grade

Anchetatorii au refăcut traseul pe care l-au parcurs cei 39 de migranți vietnamezi înainte de a fi găsiți decedați în camion, în Essex.

39 de viernamezi, migranți ilegali, au fost găsiți morți într-un camion, în octombrie 2019, în Essex, Marea Britanie. Sursa - Facebook Poliția din Essex
Sursa – Facebook Poliția din Essex

Pe 21 octombrie 2019, cu două zile înainte ca trupurile lor să fie găsite în camion, cei 39 de vietnamezi au fost duși în casele de siguranță din Paris ale celui despre care anchetatorii susțin că ar fi fost liderului vietnamez al grupării, Vo Van Hong.

Pe 22 octombrie 2019, au fost urcați, din Bierne, o localitate mică din nordul Franței, în camionul care i-a transportat în Belgia, în portul Zeebrugge, de unde a fost urcat pe un feribot spre portul Purfleet, din Essex.

În timpul transportului, care a durat aproximativ 12 ore, temperatura în camion a ajuns la peste 38 de grade, iar în lipsa oxigenului, cei 39 de bărbați, femei și copii au murit sufocați.

Șoferul care i-a preluat din port a dus camionul într-o zonă industrial din Essex, iar când a deschis ușa de la remorca tirului, i-a găsit pe toți cei 39 de vietnamezi decedați.

Aceștia plătiseră câte 10.000 de euro ca să ajungă în Marea Britanie.

Tragedia din Essex a scos la iveală o uriașă grupare de trafic de migranți

Ancheta a fost făcută de autorităţile judiciare din Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Vietnam și a scos la iveală amploarea grupării de traficanți de migranți, care funcționa sub paravanul unei firme de transport internațional care mergea pe ruta Marea Britanie – Vietnam.

Peste 100 de oameni ar fi fost transportați ilegal din septembrie 2018 până când anchetatorii au reușit să dea de urmele ”afacerii” cu migranți. Un rol important în prinderea membrilor grupării l-ar fi avut un martor, care le-a dezvăluit anchetatorilor cum era organizată gruparea și pe ce trasee erau duși migranții.

Anchetatorii din Belgia au trimis în judecat 23 de oameni suspectați că au legătură cu gruparea, printre care și pe liderul vietnamez al traficanților, Vo Van Hong, care a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Patru dintre cei 23 au fost găsiți nevinovați, restul au primit pedepse cu închisoarea, cei mai mulți cu suspendare.

În ancheta din Franța au fost puse sub acuzare și apoi trimise în judecată alte 26 de persoane care ar fi aderat sau sprijinit gruparea.

În Marea Britanie, au fost anchetați și judecați alți peste 10 membri ai grupării, inclusive cei cinci români.

Ancheta din Vietnam a dat de urma altor intermediari ai migrației ilegale. Pedepse de până la șase ani au primit acolo patru dintre suspecți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...