Cel mai bun oraș pentru locuit din lume. Europa domină primele zece poziţii ale topului

Beatrice Dumitru 23.06.2022, 14:25
Cel mai bun oraș pentru locuit din lume. Europa domină primele zece poziţii ale topului

Europa are şase dintre primele zece oraşe din clasamentul realizat în fiecare an de Economist Intelligence Unit, care clasifică 140 de urbe din toată lumea. Topul este întocmit în baza unor criterii precum stabilitatea, cultura, mediul, educaţia, sistemul medical şi infrastructura. Iată care sunt orașele care ocupă primele zece poziții ale topului.

Orașul din lume în care se trăiește cel mai bine

Capitala Ucrainei, Kiev, a fost exclusă din top în acest an, în contextul războiului, în timp ce capitala financiară a Germaniei, Frankfurt, a urcat cu 32 de locuri până pe poziţia a şaptea, iar Hamburg şi Düsseldorf s-au clasat pe locurile 16 şi 22.

Viena, capitala Austriei, a revenit pe primul loc al clasamentului celor mai bune orașe de locuit din lume, după ce a mai ocupat această poziție și în anii 2018 și 2019. Capitala Austriei se află din nou în fruntea topului după ce oraşul Auckland din Noua Zeelandă a căzut pe locul 34 din cauza restricțiilor anti-COVID.

Cel mai bun oraș pentru locuit din lume. Europa domină primele zece poziţii ale topului
Viena, orașul din lume în care se trăiește cel mai bine. Sursa foto: Unsplash / Anton

Stabilitatea și infrastructura bună sunt principalele farmece ale orașului pentru locuitorii săi, susținute de un sistem medical bun și o mulțime de oportunități pentru cultură și divertisment”, se arată în raport, preluat de Deutsche Welle.

Orașele europene domină Top 10

Capitala Franței, Paris, s-a clasat pe locul 19, cu 23 de locuri în creștere față de anul trecut, în timp ce Londra se află pe locul 33, iar Milano este al 49-lea oraș cel mai bun pentru locuit. Barcelona, renumită pentru atmosfera foarte animată, ocupă poziţia 35, cu opt locuri în faţa capitalei Spaniei, Madrid (locul 43), iar New York este pe locul 51.

Moscova, capitala Rusiei și Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oraș al țării, au căzut în clasament din cauza „instabilității crescute, a cenzurii, a impunerii sancțiunilor occidentale și a retragerii operațiunilor corporative din țară”. Moscova a scăzut cu 15 locuri față de anii trecuți și se află pe locul 81, în timp ce orașe din Europa de Vest și Canada se află în fruntea clasamentului.

Oraşele din Europa de Est au scăzut în clasament din cauza creşterii riscurilor geopolitice și a crizei costului vieţii, incluzând creşterea preţurilor la energie şi la alimente”, potrivit raportului.

Primele zece orașe din top

  • Viena (Austria)
  • Copenhaga (Danemarca)
  • Zurich (Elveția)
  • Calgary (Canada)
  • Vancouver (Canada)
  • Geneva (Elveția)
  • Frankfurt (Germania)
  • Toronto (Canada)
  • Amsterdam (Olanda)
  • Osaka (Melbourne).

Capitala devastată de război a Siriei, Damasc, s-a clasat pe ultima poziție în ceea ce privește condițiile de viață. De asemenea, la coada clasamentului se află Lagos (Nigeria), Tripoli (Libia), Alger (Algeria) și Karachi (Pakistan). Din cele zece orașe cel mai slab clasate, șapte sunt din Orientul Mijlociu și Africa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...