Cel mai bine păzit secret al lui Nicolae Ceauşescu: un bărbat i-a furat virginitatea la 18 ani, în pușcărie. Despre cine e vorba

Alexandru Catalan 10.11.2020, 16:07
Cel mai bine păzit secret al lui Nicolae Ceauşescu: un bărbat i-a furat virginitatea la 18 ani, în pușcărie. Despre cine e vorba

Viața personală a lui Nicolae Ceauşescu, ultimul dictator al României, ascunde un capitol bine îngropat în istorie. Despre asta s-a scris foarte puţin şi doar după 1989. Motivul? Nu aveai cum să vorbeşti despre așa ceva în „Epoca de Aur”, darămite să laşi ceva scris despre un capitol aparte din viaţa „conducătorului iubit“. Este vorba despre experiența homosexuală a lui Nicolae Ceauşescu, un amănunt extrem de delicat despre care ştiau şi vorbeau doar tovarăşii din garda veche a fostului Partid Comunist Român, cei care trecuseră prin puşcăriile regimului regalist.

Nicolae Ceaușescu a fost surprins practicând „perversități” în închisoare

Nicolae Ceauşescu, tânăr ilegalist comunist, a stat închis, la doar 18 ani, în perioada august 1936 – decembrie 1938, între zidurile celebrei închisori Doftana, situată în localitatea Telega din județul Prahova. Aici au fost încarcerați deținuții politici în perioada 1895 – 1960. În timpul detenției de la Doftana, Nicolae Ceaușescu a trăit prima lui experiență sexuală alături de Şmil Marcovici, un evreu în vârstă de 43 de ani, aflat la rândul lui în detenţie. Episodul cu pricina e amintit în cartea „Ucenicul Partidului“, primul volum din trilogia „Viaţa lui Ceauşescu”, editat în 2012 de Editura Adevărul Holding şi coordonat de Lavinia Betea. Destinul a vrut ca viaţa lui Şmil Marcovici să se curme la doar 47 de ani, sub dărâmăturile închisorii Doftana, la cutremurul din 8 noiembrie 1940, de 7,4 grade pe Scara Richter, cea mai groaznică mişcare seismică vrânceană înregistrată în ultimele două secole.

Chivu Stoica, unul dintre „locotenenţii“ lui Gheorghiu Dej, a scris despre acest episod: „Tot la Doftana, din procesul Anei Pauker, a fost şi un tovarăş, Marcovici, membru al Biroului Politic şi secretar al Comitetului Central. Un om vechi în partid şi în mişcarea revoluţionară. El a avut o comportare bună tot timpul cât a fost teroare şi regimul de distrugere la Doftana, dar după cucerirea regimului (politic pentru deţinuţi – n.n.), nu participa la viaţa de partid… – am găsit cu cale să-i dăm pe cineva pentru a-i curăţa celula şi a-i face ordine; cu acest scop am însărcinat pe un tovarăş, al cărui nume nu-l mai reţin, croitor parcă era de meserie (n.r. Ceaușescu era, de fapt, cizmar) După puţin timp am aflat că a fost văzut de alţi tovarăşi, fiind vizeta de la puşcărie deschisă puţin, că practica perversităţi. Marcovici obişnuia să aibă relaţii îndeosebi cu tovarăşii tineri, printre care Anghel, Sor și alţii”. Ei bine, în textul original, acest cuvânt, alţii, era subliniat. Vechii tovarăşi ştiau a citi printre rânduri şi înţelegeau la cine anume face referire.

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost uniți de aceleași viziuni comuniste și participau împreună la toate întrunirile de partid

Nicolae Ceaușescu l-ar fi asasinat pe cel care îi cunoștea secretul

În plus, zvonurile despre tinereţea intimă uşor zbuciumată a tovarăşului Ceauşescu s-au înteţit după acest raport, dar Stoica, premier al României între 1955 şi 1961, printre altele, era o nucă prea tare pentru Ceauşescu. În februarie 1975, Cartierul Primăverii din București a fost zguduit de un foc de armă. Chivu Stoica s-a sinucis, a sunat comunicatul oficial. Cei care l-au cunoscut au avansat însă ideea „că a fost sinucis”.

Se spune că Nicolae Ceauşescu nu a uitat niciodată că fostul lui camarad de arme îi cunoştea secretul, aşa că a avut o dispută aprinsă cu Chivu Stoica, legat chiar de subiectul misterios al vieţii lui din închisoare. Ca să se asigure că informaţiile nu vor deveni publice, Ceauşescu ar fi aranjat ca depozitarul secretului „să fie sinucis”. După 1990, un alt comunist cu nume şi renume, Alexandru Bârlădeanu, confirma această teorie într-un interviu publicat de istoricul Lavinia Betea în volumul „Alexandru Bârlădeanu despre Dej, Ceauşescu şi Iliescu”.

Elena a fost singura femeie din viața lui Nicolae Ceaușescu

Experienţa homosexuală din închisoare l-a urmărit toată viața pe Ceauşescu. El a devenit extrem de dependent de partenera lui de viață, Lenuţa Petrescu, cea care l-a inițiat în plăcerile amorului heterosexual. Amintirile au continuat însă să-l chinuiască pe Ceauşescu. Așa s-ar putea explica, printre altele, de ce Nicolae Ceaușescu nu a admis niciodată ca în complexurile studenţeşti de pe vremea comunismului să existe camere cu doar două paturi, ci trebuia să existe minim trei.

Excepţia admisă era doar în cazul studenţilor căsătoriţi. Pe de altă parte, destinul a vrut ca prima femeie din viaţa lui să fie şi ultima, cuplul intrând defintiv în istorie şi prin execuţia din zilele de neuitat ale Crăciunului însângerat din 1989.

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați prin împușcare pe 25 decembrie 1989, la garnizoana din Târgoviște
Urmăriți Impact.ro și pe