Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost blocat de către infractorii cibernetici. Având în vedere suma cerută de către aceștia pentru a permite accesul la site, par a fi cei mai ieftini hackeri din lume.
Astăzi, site-ul oficial al Consiliului Județean Cluj a fost spart de către hackeri. Astfel, cu ajutorul tehnicii ransomware, hackerii au cerut o sumă de bani autorităților pentru a nu face publice datele stocate. Infractorii au considerat justă suma de 100 de dolari în bitcoin, pentru a nu publica baza de date a site-ului.
În momentul accesării site-ului Consiliului Județean Cluj în mesajul transmis de către hackeri se arată că ”toate fișierele au fost criptate și un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreți ca baza de date și fișierele site-ului să nu ajungă public pe internet, aveți de plătit o sumă. Trimiteți 100$ în bitcoin la următoarea adresă”.
Cei care au spart și au criptat site-ul fac parte din grupul denumit ”Meowless”, iar aceștia cer o sumă infimă, având în vedere că în alte atacuri de tip ransomware, expectanțele financiare sunt mult mai mari. În momentul de față, site-ul este inaccesibil vizitatorilor. În luna iunie a anului trecut, hackerii de la Pentaguard au spart același site. Mai multe link-uri duceau către pagina acestora, care reprezintă o organizație ce promovează drepturile omului, toleranța și drepturile lucrătorilor în cadrul site-urilor pentru adulți, sloganul acestora făcând referire la acest aspect.
Site-ul Consiliului Județean Cluj a mai fost spart în anul 2015, atunci când hackerii de la acea vreme, au șters mai multe documente din cadrul site-ului. Infractorii virtuali au mai spart anul trecut, în luna decembrie și site-ul Poliției Locale Ploiești, afișând mai multe mesaje împotriva sistemului. Probabil vinovatul avea probleme cu ANAF, în condițiile în care, mesajul făcea trimitere la această instituție a statului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Am intrat pe site-ul nostru, într-adevăr sunt modificări de conţinut. Ideea este că site-ul este destul de vechi şi nu este securizat la nivelul celorlalte site-uri şi pagini de web. Vom face diligenţele necesare pentru a anunţa organele abilitate. Facem o plângere la Biroul de Combatere a Criminalităţii şi acolo se vor identifica IP-urile de unde s-a intrat”, a declarat Adrian Vaida, directorul Poliţiei Locale Ploieşti, pentru ziarul „Adevărul”.
Până în acest moment, autoritățile clujene nu au venit cu nici o reacție în cazul atacului cibernetic.