Cei mai călduroși ani din istorie. 2022 este pe locul 5, a fost mai cald decât înainte de Revoluția Industrială

Beatrice Dumitru 11.01.2023, 16:49
Cei mai călduroși ani din istorie. 2022 este pe locul 5, a fost mai cald decât înainte de Revoluția Industrială

Anul trecut a fost al cincilea cel mai călduros înregistrat la nivel global și a fost marcat de o serie de fenomene extreme care ilustrează consecinţele încălzirii globale. De asemenea, ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată, depăşind cu peste un grad temperaturile din era preindustrială.

Anul 2022, al cincilea cel mai călduros din istorie

Vara anului 2022 a fost cea mai fierbinte înregistrată în Europa, caracterizată de valuri de căldură prelungite și intense, în special în nordul și vestul continentului. Anul 2022 a fost, de asemenea, al optulea an consecutiv cu temperaturi globale cu peste un grad peste nivelul din era preindustrială. În plus, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși la nivel global, arată raportul anual al programului european asupra schimbărilor climatice Copernicus, publicat marţi.

În ciuda efectului de răcire al fenomenului climatic La Nina, anul 2022 a fost „cu aproximativ 1,2 grade Celsius” mai călduros comparativ cu perioada 1850-1900, înainte ca Revoluţia Industrială să îşi facă simţite efectele asupra climei. La nivel global, 2022 s-a clasat în spatele celor mai călduroși ani din istorie – 2016 pe primul loc, precum și 2020, 2019 și 2017.

Cei mai călduroși ani din istorie. 2022 este pe locul 5, a fost mai cald decât înainte de Revoluția Industrială
Anul, 2022, al cincilea cel mai căldurs la nivel global.

„2022 a fost încă un an de extreme climatice în Europa și la nivel global.Cele mai recente date oferă dovezi clare că evitarea celor mai grave consecințe va necesita ca societatea să reducă urgent emisiile de carbon, dar și să se adapteze rapid la schimbările climatice”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S, citată de Daily Mail.

Vara 2022 în Europa, cea mai caldă

CS3 a reflectat asupra evenimentelor meteorologice extreme observate în întreaga lume, inclusiv precipitații și inundații record în Pakistan, secetă în China și gheață neobișnuit de scăzută în Antarctica.

Aceste evenimente evidențiază faptul că deja trăim consecințele devastatoare ale încălzirii lumii noastre”, a adăugat Samantha Burgess.

Analizând numai temperaturile din Europa, 2022 a fost al doilea cel mai cald înregistrat, după 2020. Anul trecut a fost mai rece decât 2020 în Europa cu 0,3°C, dar puțin mai cald, cu aproximativ 0,1°C, față de 2019, 2015 și 2014.

Potrivit experților, temperaturile au trecut de medie cel mai mult în partea de vest a continentului, inclusiv în Marea Britanie, care a înregistrat cea mai mare temperatură din istorie. Aici, temperaturile au depășit pentru prima dată pragul de 40°C, atingând recordul de 40,3°C pe 19 iulie la Coningsby, în Lincolnshire.

Dea semenea. vara 2022 în Europa a fost cea mai caldă înregistrată cu o marjă clară, depășind recordul stabilit până în vara anului 2021, în timp ce toamna a fost a treia cea mai caldă înregistrată, depășită doar de cea din 2020 și 2006. Temperaturile de iarnă în 2022 au fost cu aproximativ 1°C peste medie, plasându-se printre cele mai calde zece ierni.

Din păcate, gazele cu efect de seră au continuat să crească în 2022, potrivit datelor Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS). Astfel, concentrațiile de dioxid de carbon (CO2) au crescut cu aproximativ 2,1 părți per milion (ppm), în timp ce concentrațiile de metan (CH4), un gaz cu efect de seră și mai puternic, au crescut cu aproximativ 12 părți per miliard (ppb).

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...