Cei 101 ucraineni aflați în captivitate la ruşi au fost readuşi acasă. Volodimir Zelenski: „Pregătirea pentru orice escaladare a inamicului reprezintă o prioritate”

Elena Avramescu 17.02.2023, 08:04
Cei 101 ucraineni aflați în captivitate la ruşi au fost readuşi acasă. Volodimir Zelenski: „Pregătirea pentru orice escaladare a inamicului reprezintă o prioritate”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un nou discurs video, așa cum face încă de când a izbucnit războiul în țara sa, iar acum a ținut să afirme că prioritatea sa numărul unu este păstrarea sub control a situaţiei de pe linia frontului şi pregătirea pentru orice escaladare a inamicului. În plus, eliberarea în continuare a teritoriului ucrainean este o altă prioritate vitală.

Zelenski, veste bună despre ucraineii aflați în captivitate în Rusia

Mai precis, în mesajul său din seara precedentă, Volodimir Zelenski a afirmat că alţi 101 ucraineni care se aflau în captivitate la ruşi au fost readuşi acasă, cei mai mulţi fiind apărători de la Mariupol, militari din Marină, grăniceri, infanterişti, printre civili fiind şi un viceprimar din Energodar.

În plus, a avut loc o reuniune a Statului Major, la care au participat comandanţii direcţiilor operaţionale şi au fost prezentate rapoarte privind situaţia din fiecare zonă.

„Livrarea de arme, livrarea de muniţie, instruirea militarilor. Planurile duşmanului şi capabilităţile sale. Potenţialul răspunsului ucrainean. A păstra situaţia de pe linia frontului sub control şi a ne pregăti pentru orice escaladare a inamicului reprezintă o prioritate pentru viitorul apropiat. A continua cu eliberarea pe mai departe a pământului nostru este o prioritate pe care o pregătim cu grijă”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Pe de alta parte, șeful statului ucrainean a precizat că a purtat o serie de discuţii, enumerând câteva care pot fi făcute publice, cum ar fi faptul că a participat la o şedinţă a Parlamentului norvegian ce pregăteşte un pachet de sprijin istoric pentru Ucraina, pentru cinci ani, în valoare de peste 7 miliarde de dolari.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

„Norvegia este unul dintre cei mai consistenţi şi energici parteneri ai noştri. Acest lucru se aplică şi în ceea ce priveşte armele, în special puternicele sisteme de apărare antiaeriană NASAMS”, a continuat Volodimir Zelenski.

În plus, s-a întâlnit și cu ministrul Afacerilor Externe din Israel, Eli Cohen, care a făcut o vizită în Ucraina, ținând să invite această ţară pentru a participa la implementarea Formulei de Pace.

Tot în urmă cu scurt timp, șeful statului ucrainean s-a întâlnit şi cu şeful Partidului Laburist britanic, Keir Starmer, spunând că „britanicii sunt un aliat sincer şi puternic al nostru, ei sunt printre cei mai puternici apărători ai libertăţii mondiale”, iar ulterior a purtat discuții cu preşedintele Kazahstanului, căruia i-a mulţumit pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei.

„Azi, fraţii noştri lituanieni îşi sărbătoresc a 105-a aniversare a restaurării statului lituanian. Este o sărbătoare a cărei importanţă este simţită în mod special acum, când noi, împreună cu Lituania, ne apărăm libertatea şi dreptul nostru la Europa. Vreau să subliniez din nou asta: Lituania a început să ne ajute încă înainte ca Rusia să înceapă invazia la scară largă.

Şi simt acest sprijin în mod constant – atât de la preşedintele Gitanas Nauseda, cât şi de la statul lituanian ca întreg. Sunt absolut sigur că vom sărbători zilele statalităţii noastre împreună de multe ori – şi întotdeauna în ţările noastre libere”, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...