Cea mai puternică „armă” a lui Vladimir Putin împotriva Europei depinde de prognoza meteo

Andrei Dumitrescu 27.09.2022, 15:34
Cea mai puternică „armă” a lui Vladimir Putin împotriva Europei depinde de prognoza meteo

În ultimul an, Vladimir Putin și-a demonstrat pe deplin capacitatea de a face ravagii în ceea ce privește prețurile europene la energie, printr-o combinație de amenințări și reduceri ale aprovizionării, determinând o schimbare uriașă către noi furnizori, afectând grav industriile mari consumatoare de energie și forțând guvernele să recurgă la intervenții costisitoare ale statului pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să își plătească facturile la energie.

Însă, în ultimele săptămâni, puterea președintelui rus de a stabili prețurile a scăzut, deoarece piețele nu au ținut cont de declarațiile Kremlinului.

Dar lucrurile s-ar putea schimba, iar un nou mod în care se desfășoară războiul energetic al Moscovei va depinde de ceva ce niciun politician nu poate controla – vremea.

„Dacă vom avea puțin noroc cu vremea, vom avea o șansă să trecem iarna confortabil”, a declarat săptămâna trecută ministrul german al economiei, Robert Habeck.

O iarnă foarte friguroasă ar putea duce la adâncirea tulburărilor politice în plină expansiune legate de costul vieții și de costul sprijinului acordat de Europa Ucrainei, dacă europenii vor fi nevoiți să îndure greutățile cauzate de pene de curent și închideri de fabrici.

O iarnă blândă și aprovizionarea cu energie are mai multe șanse să dureze, previzionează analiștii, permițând liderilor UE să spună că au înfruntat arma gazului lui Putin și au câștigat.

Politica europeană depinde de prognoza meteo

Este încă prea devreme pentru a spune cu certitudine la ce temperaturi ne putem aștepta – sau, într-adevăr, cât de multe precipitații și vânt vor fi pentru a alimenta producția de energie regenerabilă. Carlo Buontempo, director al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice din cadrul Centrului european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu, a declarat că piețele energetice au acordat întotdeauna o atenție deosebită prognozei de iarnă care apare în noiembrie.

„Până atunci, majoritatea factorilor la scară largă care afectează temperatura sunt în joc, ca să spunem așa. În acest stadiu, este un pic prea devreme pentru a ne pronunța”, a spus el, deși un val de frig în noiembrie este în prezent „mai probabil decât de obicei”.

Deocamdată, există un aer de încredere precaută în rândul diplomaților UE că pregătirile pentru iarnă vor fi suficiente pentru a evita scenariul de coșmar al unor pene de curent. Instalațiile de stocare a gazelor la nivelul UE sunt deja pline în proporție de 86% – cu mult peste obiectivul de a atinge 80% până în noiembrie. Un diplomat UE a prezis că, chiar dacă Putin ar tăia restul de 9% din gazul UE care provine din Rusia (față de 40% anul trecut), blocul comunitar ar putea evita pana de curent.

Norvegia vine cu o solutie salvatoare
Gaze Norvegia

Între timp, prețul gazului s-a stabilizat, în timp ce guvernele și Comisia Europeană elaborează măsuri de reducere a cererii și chiar de raționalizare a consumului de energie. Goldman Sachs a declarat recent că se așteaptă ca prețurile să scadă sub 100 de euro pe megawatt-oră în primele trei luni ale anului 2023, mult sub vârful record din august, de 346 de euro.

Liderii se pot încuraja din semnalele că abilitatea lui Putin de a crește prețurile la gaze și electricitate ar putea să fi atins un plafon.

Aceasta părea să fie lecția atunci când, în prima săptămână din septembrie, Gazprom a anunțat ceea ce a fost efectiv o închidere pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream. Prețurile la gaze au crescut doar pentru scurt timp și s-au liniștit în curând, determinând un analist să declare că rușii „s-au împușcat singuri în picior în ceea ce privește utilizarea armei gazelor”.

„Lucrurile sunt încă foarte rele, nu se înrăutățesc, și încep să se îmbunătățească”, a declarat François Heisbourg, consilier principal pentru Europa la think tank-ul International Institute for Strategic Studies.

Scenarii reci pentru o situație extremă

În mod similar, ultima escaladare a lui Putin – anunțarea unei mobilizări naționale parțiale săptămâna trecută – abia a mișcat prețul gazului, care a rămas sub 200 de euro pe MWh.

Aslak Berg, economist și fost consilier al Asociației Europene a Liberului Schimb și al guvernului norvegian, a declarat că asaltul Rusiei asupra aprovizionării cu gaze a Europei a provocat daune economice considerabile. Dar, a adăugat Berg, „este genul de lucru pe care îl poți face doar o singură dată”.

„Provoacă durere acum – dar efectul se diminuează cu timpul. Economia se adaptează, găsești alte surse de gaz, de energie, reduci consumul”, a spus Berg.

Dar vremea ar putea avea încă un cuvânt de spus.

Dacă iarna aceasta va fi conformă cu media pe cinci ani, analiza firmei de consultanță în domeniul energiei Wood Mackenzie prevede că Europa ar putea trece cu puțin peste un sfert din capacitatea sa de stocare a gazelor rămasă. Dacă Rusia ar merge mai departe și și ar întrerupe toate livrările, UE ar avea în jur de 15% din gazul rămas în depozite până la sfârșitul iernii.

„Poate că cel mai mare risc este o situație extremă”, a declarat Kateryna Filippenko, analist al piețelor de gaze Wood Mackenzie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...