Cea mai mare rușine din viața lui Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirea presei internaționale

Redacția IMPACT 08.06.2020, 11:35

Un episod inedit s-a petrecut în urmă cu 42 de ani, când Nicolae și Elena Ceaușescu au fost invitați la Palatul Buckingham de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii. Suverana a recurs la un gest pe care presa internațională îl rememorează și astăzi.

Gestul neobișnuit al Reginei Elisabeta, la vizita lui Ceaușescu în UK

Documentarul „În interiorul mulțimii: Secretele Împăraților” a scos la iveală o întâmplare mai puțin obișnuită din viața Reginei Elisabeta a II-a. Jurnalistul Robert Hardman și fostul secretar Lord David Owen și-a amintit și au dezbătut în cadrul materialului video despre aceste întâmplare inedite, dar care au stârnit amuzamentul celor din jur.

Nicolae Ceaușescu a fost invitat la Palatul Buckingham, în 1978, însă nu a fost întâmpinat în maniera în care Regina întâmpina un oaspete obișnuit. Dat fiind faptul că era un reprezentant al regimului comunist în Europa Centrală, nu este un secret faptul că suverana nu suporta prezența sa la reședința britanică, motiv pentru care a decis, de îndată ce l-a văzut ajuns la Palat, să se ascundă în tufișurile din grădina reședinței sale.

„Simt că nu pot face față unei discuții cu ei (n.red. Nicolae și Elena Ceaușescu)”, a spus Regina Elisabeta a II-a atunci când i-a văzut pășind în Palatul Buckingham pe cei doi dictatori români.

Pentru Nicolae Ceaușescu, vizita de stat era un istorică, însă pentru Regină a părut un moment oportun să se ascundă în tufișuri, alături de cățelul ei, un animal superb din rasa Corgi pe care suverana îl prețuia nespus.

„Regina plănuia la vremea aceea să cheme, pe rând, mai mulți șefi de stat din mai multe părți ale lumii, însă Ceaușescu se pare că a fost prea mult pentru ea (…) A spus că nu i-a plăcut această vizită”, a precizat Lord David Owen, potrivit Independent.

Mai mult, jurnalistul Robert Hardman explică, în cadrul documentarului că oamenii au început să pună tot felul de întrebări când au auzit de vizita lui Nicolae Ceaușescu la Palatul Buckingham. „De ce invităm acest monstru în Marea Britanie?”, a fost una din întrebările pe care și le adresau britanicii, la acea vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe