Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 600 de ani. Are loc în noaptea de 19 noiembrie 2021, de unde e vizibilă

Beatrice Dumitru 18.11.2021, 12:02
Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 600 de ani. Are loc în noaptea de 19 noiembrie 2021, de unde e vizibilă

Iubitorii de spațiu vor avea partea de răsfăț în această noapte, pentru că vor avea șansa să vadă cea mai lungă eclipsă partială de Lună din acest secol, de până acum. Fenomenul spectaculos va fi vizibil în SUA, dar și  în mai multe zone de pe glob.

Cea mai lungă eclipsă parțială din ultimii 580 de ani

Suprafața lunii va fi acoperită 97%, potrvit Observatorului Griffith din Los Angeles, în timp ce NASA spune că 99,1% va fi acoperită. De asemenea, NASA prognozează că eclipsa parțială a Lunii va dura aproximativ 3 ore, 28 de minute și 23 de secunde, începând la ora 9:19 (ora României). Va începe la ora 02.19 în noaptea de vineri, punctul maxim va fi atins în jurul orei 04:00 dimineaţă, iar finalul, la ora 05.47.

Evenimentul se întâmplă atunci când Luna se află la cel mai indepărtat punct de Pământ. Această eclipsă este cea mai lungă din ultimii 580 de ani. Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din secolul XXI a avut loc în anul 2018 și a durat 1 oră și 43 de minute.

Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 600 de ani. Are loc în noaptea de 19 noiembrie 2021, de unde e vizibilă
Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 580 de ani

Eclipsele de Lună au loc atunci când Pământul trece între Lună și Soare, astfel încât umbra planetei noastre eclipsează Luna. Umbra poate bloca toată lumina Soarelui sau, în cazul unei eclipse parțiale, cea mai mare parte și Luna va avea o nuanță de roșu închis – ruginiu.

De ce își schimbă Luna culoarea în timpul unei eclipse

Schimbarea culorii Lunii se explică prin faptul că lumina de la Soare, în ciuda faptului că este direct blocată de Pământ, se învârte în jurul planetei noastre și călătorește prin atmosfera pentru a ajunge pe Lună. Atmosfera Pământului filtrează lungimi de undă ale luminii și permite lungimilor de undă roșii și portocalii să treacă. După ce aceste lungimi de undă roșii și portocalii trec prin atmosfera Pământului, ele continuă să călătorească spre Lună, scăldând-o în lumină roșiatică, noptează Live Science. 

Eclipsa va fi vizibilă din America de Nord și Oceanul Pacific, Alaska, Europa de Vest, estul Australiei, Noua Zeelandă și Japonia. Pentru ca un astfel de fenoment să se întâmple trebuie ca cele trei corpuri cerești, Soarele, Pământul şi Luna, să se afle aproximativ pe aceeaşi direcţie.

Pentru cei care nu pot vedea această eclipsă parțială de Lună, vor mai avea și alte șanse, deoarece eclipsele  au loc, de obicei, de două ori pe an. Asrfel, o altă eclipsă de Lună completă va putea fi văzută între 15 și 16 mai 2022, urmată de alta între 7 și 8 noiembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe