Cea mai ciudată ciorbă românească. Moldovenii sunt înnebuniți după ea

Iancu Andreea 01.03.2021, 16:31
Cea mai ciudată ciorbă românească. Moldovenii sunt înnebuniți după ea

O ciorbă românească este mereu binevenită, indiferent de anotimp, la masa de prânz. Deși a intrat în obiceiul nostru ca un capriciu istoric, fiind preparată pentru prima oară în ceaunele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman, astăzi, ciorba este un fel principal de mâncare preferat de fiecare român. Cu arome diverse și extrem de sățioasă, aceasta reprezintă un preparat ideal și pentru cei care țin dietă, dar și pentru cei care își doresc experiențe culinare inedite. Printre cele mai ciudate ciorbe se numără un preparat originar din Moldova.

Tradiții culinare românești. Cât este de sănătos consumul zilnic de ciorbă

Cu toții cunoaștem aroma inconfundabilă a unei porții de ciorbă, proaspăt stropită cu borș și înmiresmată cu verdeață, după ce a dat un ultim clocot. De multe ori acest preparat ne-a pus pe picioare după o boală sau ne-a răcorit într-o zi toridă de vară. Dincolo de savoarea incontestabilă a unui bol de ciorbă proaspăt servit la masa de prânz, o ciorbă românească este nelipsită din meniul zilnic. Ușor de preparat, gustoasă și sățioasă, ciorba este binevenită și în cazul celor care țin dietă pentru că asigură hidratarea atât de necesară organismului, conține legume dar și proteine.

Există însă și voci care susțin că ciorba nu ar trebui consumată zilnic, în ciuda beneficiilor sale. Specialiștii consideră preparatul mai degrabă un aperitiv înainte de restul felurilor de mâncare.

Nu e obligatoriu să mâncăm în fiecare zi ciorbă pentru a avea un tranzit normal. De bază sunt proteinele vegetale care se găsesc în conopidă, varză, zarzavaturi, în broccoli. Ciorba nu are rol de a regla tranzitul. Ea este mai mult un obicei alimentar întâlnit la noi în ţară, pentru că nu toate popoarele mănâncă ciorbă la masă. Vedem că multe popoare nu au aşa ceva în meniu. Ciorba are cel mult rolul de a pregăti tubul digestiv pentru a primi celelalte alimente, susține dr. Mihai Abramescu, din Târgovişte, medic primar în gastroenterologie, citat de adevarul.ro.

Pe lângă beneficiile ciorbei, tradițiile culinare românești prezintă rețete diferite și combinații inedite, în funcție de regiune. În timp ce banalele legume sunt combinate într-un anume mod într-o parte a țării, în alta aceleași ingrediente pot fi considerate ciudate. În regiunea Moldovei, de exemplu, nicio rețetă de ciorbă nu omite borșul acru, extrem de apreciat în special pentru mahmureală.

Ciorbă de fasole cu borș, o rețetă inedită, din Moldova foto - spoonful.ro
Ciorbă de fasole cu borș, o rețetă inedită, din Moldova
foto – spoonful.ro

Cum prepari cea mai ciudată ciorbă românească

Ingrediente:

  • 600 gr fasole albă uscată
  • 350 gr morcovi
  • albitură
  • 300 gr ceapă
  • 150 gr ţelină
  • câţiva căţei de usturoi
  • 1 fir cimbru
  • 1,5 litri borş acru
  • leuştean
  • pătrunjel
  • ulei
  • sare, după gust

Mod de preparare:

În primul rând, se alege și se spală boabele de fasole, procedeu ce trebuie parcurs de mai multe ori. Fasolea se spală în mai multe ape și apoi se pune la fiert în apă rece. După ce boabele au fiert pe jumătate, se adaugă legumele, curățate și spălate în prealabil, ceapa tăiată și ea mărut, usturoiul și cimbrul. Borșul se dă și el într-un clocot și se adaugă numai după ce fasolea este bine fiartă. Se adaugă sare și se mai lasă la fiert încă cinci minute.

După ce se ia de pe foc, se adaugă verdeața și leușteanul, ambele spălate și tocate mărunt în prealabil. Totodată, separat, se încălzește puțin ulei, care se adaugă, se asemenea, peste compoziție. Pentru un plus de savoare, legumele pentru ciorbă se pot căli într-o tigaie înainte de a fi adăugate peste boabele de fasole.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...