Cea mai bună metodă de a salva pe cineva de la înec. Detaliul care poate face diferența între viață și moarte, dezvăluit de specialiști

Cazacu Alexandru 26.06.2022, 10:01
Cea mai bună metodă de a salva pe cineva de la înec. Detaliul care poate face diferența între viață și moarte, dezvăluit de specialiști

Sezonul estival este în toi, iar mulți dintre români își petrec zilele libere la ștranduri, piscine sau pe litoral. Cel mai probabil, atunci când vedem pe cineva care se luptă în apă, din instinct îi vom sări în ajutor. Cu toate acestea, specialiștii I.S.U. Argeș spun că, uneori, această acțiune ar putea să nu aibă succes și chiar ne poate pune viața în pericol. Află în continuare care este cea mai bună metodă de a salva pe cineva de la înec.

Care este cea mai bună metodă pentru a salva o persoană de la înec

Sâmbătă, un tânăr în vârstă de 26 de ani a decedat înecat la un ștrand din Pitești, deși în bazinul respectiv erau mai multe persoane. Ei bine, acest lucru poate arăta că nu mulți știu ce e de făcut într-o astfel de situație. În acest context, pentru a preveni evenimente ce se pot soldat cu pierderi de vieți omenești, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș vin cu o serie de precizări, iar acestea sunt următoarele:

  • Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziție cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.
  • Când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.
  • Întindeți-i mâna și trageți-l: folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.
  • Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa!
  • Vâsliţi: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiți-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.
  • Intrați în apă: dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar, s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.
  • Primul ajutor: dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă.
Cea mai bună metodă de a salva pe cineva de la înec
Cea mai bună metodă de a salva pe cineva de la înec

Evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei

Conform specialiștilor I.S.U, după ce ne-am asigurat că am respectat toate cele de mai sus, iar victima este scoasă din apă, urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. În primul rând, ne asigurăm că pacientul este poziționat cu fața în sus.

„Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație. Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei”, explică I.S.U. Argeș.

De asemenea, un alt lucru foarte important în cazul unei situații de urgență este să apelați de îndată numărul unic de urgență 112, pentru a anunța autoritățile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...