Ce vrea, de fapt, Rusia să anexeze la acordul de pace cu Ucraina? Guvernul american: „Armata rusă nu e pe măsura ambițiilor teritoriale”

Beatrice Dumitru 30.06.2022, 12:39
Ce vrea, de fapt, Rusia să anexeze la acordul de pace cu Ucraina? Guvernul american: „Armata rusă nu e pe măsura ambițiilor teritoriale”

Rusia a declanșat războiul din Ucraina pe 24 februarie, dar după 127 de zile forțele Moscovei au avut  câștiguri doar în Donbas, preluând recent controlul asupra orașului Severodonețk. Dar şefa serviciilor de informaţii ale SUA  a precizat că liderul rus nu și-a schimbat obiectivele de război și vede trei scenarii pentru conflictul din fosta republică sovietică.

Obiectivele lui Vladimir Putin în Ucraina

În martie, Moscova și-a reorientat eforturile pentru cucerirea zonei din estul țării invadate, Donbas – o zonă industrială în care Vladimir Putin susține că Ucraina a comis un genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă, după ce a eșuat în încercarea de a lua Kievul și alte orașe. Dar liderul rus are aceleași obiective ca la începutul conflictului, cred agențiile de informații americane.

Mai exact, președintele Vladimir Putin încă mai vrea să captureze cea mai mare parte a Ucrainei, dar trupele Moscovei sunt atât de slăbite de luptă, încât nu pot obține decât câștiguri teritoriale, a spus şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines. Dar, a precizat că este puțin probabil ca Rusia să atingă acest obiectiv prea crând, ceea ce înseamnă că războiul din Ucraina ar putea dura mult timp, relatează BBC.

Ce vrea, de fapt, Rusia să anexeze la acordul de pace cu Ucraina? Guvernul american: „Armata rusă nu e pe măsura ambițiilor teritoriale”
Rusia a declanșat războiul din Ucraina în urmă cu patru luni.

„Vedem o deconectare între obiectivele militare pe termen scurt ale lui Putin în acest domeniu și capacitatea armatei sale, un fel de nepotrivire între ambițiile sale și ceea ce armata este capabilă să realizeze”, a declarat ea la o conferință a Departamentului de Comerț al SUA.

Trei scenarii pentru război

În comentarii ei din luna mai cu privire la evaluarea războiului, Avril Haines a sugerat că invazia Rusiei va continua „pentru o perioadă lungă de timp” și că „imaginea rămâne destul de sumbră”. Astfel, agențiile de informații văd trei scenarii pentru desfășurarea războiului care ar putea fi luate în considerare în următoarele săptămâni și luni.

Cel mai probabil este ca acest conflict să rămână o luptă crâncenă în care rușii fac câștiguri graduale, dar nu fac progrese„, a spus Haines.

În acest scenariu, armata rusă va securiza regiunea Lugansk și o mare parte din Donețk până la toamnă și își va consolida controlul asupra sudului Ucrainei. Celelalte posibilități, mai puțin probabile, includ un succes major al Rusiei sau o stabilizare a frontului, Kievul obținând câștiguri mici.

Comentariile şefei serviciilor de informaţii ale SUA au venit după ce liderii NATO s-au angajat să rămână în spatele Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, sporindu-și prezența trupelor în Europa și invitând Finlanda și Suedia să se alăture grupului.

Marea Britanie, nou ajutor pentru Ucraina

Între timp, guvernul Regatului Unit a anunțat că oferă un miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) în ajutor militar Ucrainei, aproape dublarea sprijinului său de până acum. Doar SUA au oferit Kievului mai mult ajutor militar decât Regatul Unit.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că țara sa are nevoie de aproximativ cinci miliarde de dolari pe lună pentru a finanța războiul împotriva Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe