ANALIZĂ

Cum vor partidele să corecteze OUG pe energie? „Românii nu se pot întoarce în timp pentru a consuma mai puțină energie”

Gabriela del Pupo 29.09.2022, 23:00
Cum vor partidele să corecteze OUG pe energie? „Românii nu se pot întoarce în timp pentru a consuma mai puțină energie”

Ordonanța de Urgență, gândită de ministrul Energiei Virgil Popescu, naște ample discuții în comisiile de specialitate din Parlament. Atât opoziția cât și partenerii de coaliție vin cu amendamente pentru a face în așa fel încât ordonanța care se aplică deja de la 1 septembrie să nu rămână în forma în care este acum.

Printre principalele modificări sunt cele care au dus la facturi mărite în ultima perioadă, raportarea la consumul de anul trecut, limită de consum, dar și eventuale scutiri de taxe pentru companiile care nu pot face economie prin natura activității bazate pe producție. Impact.ro s-a consultat cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pe mai multe aspecte ale acestei legi iar specialistul a explicat că se puteau găsi soluții în beneficiul populației și nu al veniturilor încasate de stat.

„Pentru stat este cel mai avantajos, prețurile rămânând mari, banii aceștia ajung la stat”

Toate măsurile luate de guvernanți par să ducă la aceeași concluzie, faptul că statul încearcă să reducă consumul de energie prin încurajarea păstrării unor prețuri mari care mai apoi să fie taxate tot în favoarea lui. Un punct comun pe care îl au criticile aduse de PSD, opoziție dar și de membrii ai societății civile este faptul că nu trebuie reglementat consumul iar alternativa să fie plata unor sume foarte mari care mai apoi să ajungă în bugetul statului.

„Contează cui vinde furnizorul, pentru el și pentru stat este avantajos. Pentru stat este cel mai avantajos, prețurile rămânând mari, toate aceste considerente de taxare, supra taxare, supraimpozitare, banii aceștia ajung la stat. Legea este gândită ca prețurile să rămână sus, ca de fapt prețurile acestea să determine foarte mult venit la bugetul de stat.

Se merge pe lege, acum că legea este făcută pentru a permite contracte cu dedicație, asta este partea a doua.

Prin anii ’90 venea Ministerul Finanțelor care dădea o ordonanță prin care erau scutite de taxe anumite mașini, la graniță erau tiruri care știau de fapt, intrau și după se revenea asupra legii. Cam așa este și legea aceasta făcută.” spune Dumitru Chisăliță.

O romonca, pe punctul de a face infarct cand a vazut factura de la curent. Suma de neimaginat pe care trebuie sa o plateasca:

„Eu trebuie să vin să te ajut în raport cu veniturile pe care le ai”

Anul acesta s-ar fi putut reveni asupra unor aspecte care nu au funcționat anul trecut. Unul dintre aspecte este cel care ține de discriminarea cetățenilor care, dintr-un motiv sau altul au consum mai mare.

„Problema de bază asta era, haideți să scoatem din capul oamenilor că a consuma 300 de Kw înseamnă că ești un om bogat. Dacă ai un radiator electric îți zboară contorul, dar asta nu înseamnă că ești un om bogat.

Din punctul meu de vedere era mult mai simplu să vii cu vouchere pe care să le dai. De ce nu se face lucrul acesta? Este foarte simplu, cu banii aceștia te poți juca cu banii furnizorilor. Dacă vii cu vouchere trebuie să vii cu bani cash, statul îi are dar nu vrea să îi cheltuie pentru așa ceva.

În momentul de față există un istoric al nostru în raport cu veniturile pe care le avem. Eu trebuie să vin să te ajut în raport cu veniturile pe care le ai, nu neaparat cu cât consumi. Dacă ai un venit mic și dacă consumi 100 Kw este greu. „, spune Dumitru Chisăliță. 

„Companiile româneşti să nu mai plătească taxe şi impozite la stat în cuantumul a 50% din creşterea de prețuri la energie”

USR vine cu o serie de amendamente iar ultimul dintre acestea propune ca toți oamenii să poată beneficia de plafonare. Propunerea USR este ca schema de plafonare să se aplice pe tranșe de consum. Unele dintre aceste amendamente sunt dublate chiar și de senatorii PSD aprobați chiar de premier în demersul lor.

„Primii 100 kWh să fie facturați la 0,68 lei/kWh, între 101-255kWh să fie facturați la 0,8 lei/kWh și ce depășește 255 kWh să fie plătiți la prețul de contract. În prezent, românii care au consumat în 2021 mai mult de 300kWh pe lună sunt pedepsiți și nu pot beneficia de niciun sprijin, chiar dacă acum consumă mai puțin. Amendamentul USR elimină astfel discriminarea românilor care nu se pot întoarce în timp pentru a consuma mai puțină energie, astfel încât să beneficieze de plafonare.

În prezent, românii care au consumat în 2021 mai mult de 300kWh pe lună sunt pedepsiți și nu pot beneficia de niciun sprijin, chiar dacă acum consumă mai puțin.” se arată într-un comunicat USR.

Propunerea ca valorile de consum înregistrate anul trecut să nu fie luate în calcul a venit și din partea senatorilor PSD și a fost salutată de premierul Nicolae Ciucă.

„Este un subiect pe care l-am discutat ca urmare a solicitărilor pe care le-am avut de la cetăţeni, de la diverse asociaţii, şi pe bună dreptate se consideră că în anul 2021 consumul a fost unul care a fost în corelaţie cu situaţia prin care am trecut (…) şi am spus de la bun început că orice act normativ poate să fie amendat astfel încât să poată să producă efectele şi să fie corectat pentru a nu produce efecte negative. Ca atare, cred că este o soluţie foarte bună să analizăm şi să modificăm acest punct din ordonanţă”, a declarat Ciucă

De asemenea dacă aceste amendamente vor trece schema de plafonare ar urma să se stabilească în funcție de consumul lunar din prezent, nu în funcție de consumul de anul trecut.

USR a mai depus săptămâna trecută un amendament la OUG-ul pe energie pentru a ajuta toate companiile românești să facă față crizei prețurilor la energie. Amendamentul USR prevede ca toate companiile româneşti să nu mai plătească taxe şi impozite la stat în cuantumul a 50% din creşterea de prețuri la energie şi gaze raportată la luna ianuarie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...