Ce vei păți dacă o să conduci fără permis în România. Proiect de lege de la Ministerul Justiției

Iancu Andreea, Coteț Alexandru 29.07.2021, 09:34
Ce vei păți dacă o să conduci fără permis în România. Proiect de lege de la Ministerul Justiției

Un proiect de lege inițiat de către specialiștii din Ministerul Justiției ar putea stabili ce vei păți dacă o să conduci fără permis în România. Numeroase modificări ale legislației penale au fost luate în considerare de către minister, ca urmare a unor decizii de neconstituționalitate în ultimii ani. Printre acestea se numără mai multe prevederi care privesc abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conducerea fără permis, reducerea pedepselor sau vizitele intime.

Proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției. Ce vei păți dacă o să conduci fără permis în România

Deși proiectul legislativ transmis de către reprezentanții Ministerul Justiției ar trebui aprobat de Guvern și apoi adoptat în Parlament pentru a intra în vigoare, prevederile sale ar putea schimba anumite aspecte din actele normative. Astfel, Codul penal, legea protecției martorilor sau Legea despre executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate în cursul proceselor penale ar putea să fie modificate. Totodată, acest proiect de lege stabilește ce vei păți dacă o să conduci fără permis în România.

Potrivit acestuia, se consideră infracțiune conducerea unui vehicul fără permis, cu un permis necorespunzător, retras, anulat ori suspendat, autoritățile referindu-se la vehicule precum tractoarele agricole și forestiere. Totodată, conducătorii auto ar putea fi sancționați aspru, potrivit propunerii legislative, în cazul punerii în circulație sau conducerii unui vehicul neînmatriculat, dar și pentru consumul de alcool sau substanțe ulterior producerii unui accident de circulație.

Ce vei păți dacă o să conduci fără permis în România
Ministrul Justitiei, Stelian Ion

Ce sancțiuni ar putea risca o parte dintre conducătorii auto

Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat ar putea să reprezinte infracțiune potrivit modificărilor propuse de către Ministerul Justiției. Astfel, proiectul de lege include ca infracțiune punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals. De asemenea, aceeași referire la tractoare va fi inclusă și la infracțiunea legată de conducerea cu plăcuțe retrase sau conducerea fără drept de circulație.

Pe de altă parte, consumul de alcool sau de substanțe ulterior producerii unui accident de circulație vor fi considerat infracțiuni, propuse pentru a fi incluse în Codul penal. Astfel, conducătorii auto care au fost implicați într-un accident de circulație cu victime riscă o pedeapsă cu închisoarea, de la unu la cinci ani sau amendă, dacă aceștia consumă alcool sau substanțe psihoactive înainte de recoltarea probelor biologice. O excepție pentru această situație o reprezintă substanțele psihoactive sunt administrate de un medic, în cazul în care șoferul este rănit. Toate aceste modificări reprezintă deocamdată doar măsuri propuse de către Ministerul Justiției și intră în vigoare doar după aprobarea din Guvern și promulgarea în Parlament.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...