Ce valoare a atins, în iunie 2020, cea mai mare pensie din România. Sumă fabuloasă

Rădulescu Valentin 04.07.2020, 15:17
Ce valoare a atins, în iunie 2020, cea mai mare pensie din România. Sumă fabuloasă

Putem spune că pensiile din România sunt într-adevăr mari, dar asta doar că ai fost magistrat. Această funcție le duce oamenilor o pensie fabuloasă în România, adică nu mai puțin de 19.000 de lei pe lună. Care a fost cea mai mare pensie înregistrată în luna iunie 2020?

Valoare celei mai mari pensii în iunie 2020

Din cele peste 9.00 de pensii speciale, aproape jumătate le revin magistraților. O pensie medie pentru aceștia este de 19.000 de lei, iar cea mai mare depășește suma de 78.000 de lei. Casa Națională de Pensii a declarat pentru Mediafax, că în luna iunie au fost plătite 9.527 de pensii de serviciu. Dintre acestea însă, 4.094 sunt ale magistraților, care și ei sunt vizați de legea cu privire la impozitarea taxelor. Potrivit Legii 303/2004 cu privire la statutul judecătorilor și al procurorilor, magistrații cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcție se pot pensiona la cerere, iar la împlinirea vârstei de 60 de ani, aceștia pot primi o pensie de serviciu în valoare de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută sau lunară.

Pentru anul 2020, cota datorată este de 25%, potrivit Legii 227/2015 cu privire la Codul Fiscal. Potrivit Legii 153/2017, cu privire la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, judecătorii ICCJ, cei din instanțe, precum și procurorii DNA, DIICOT și polițiștii judiciari, au parte de sporuri. Aceștia primesc sport de risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, iar de astfel și un spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar sau la indemnizația lunară de încadrare. De astfel, li se mai acordă și un spor de 15% pentru condiții grele de muncă.

Ce valoare a atins, în iunie 2020, cea mai mare pensie din România. Sumă fabuloasă
Ce valoare a atins, în iunie 2020, cea mai mare pensie din România. Sumă fabuloasă

Cea mai mare pensie pentru un magistrat

Potrivit informațiilor din sura citată de mai sus, cea mai mare pensie de serviciu a unui magistrat este în valoare de 78.634 de lei. Pensia de serviciu este suportată de bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), dar și de bugetul de stat (BS). Plata de la BASS se face pentru partea din pensia aferentă sistemului contributiv, iar diferența dintre pensia de serviciu și pensia sistemului public vinde de la BS.

Amintim că dacă un magistrat ar primi pensia aferentă contribuției din timpul activității, suma nu ar depășii cu mult 3.000 de lei. Restul banilor până la suma de peste 19.000 de lei vine de la bugetul de stat. Totodată, avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat în luna iunie la Curtea Constituțională legea adoptată de Camera Deputaților, ceea cu privire la impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor sociale din România. Potrivit informațiilor, deși se numește taxarea pensiilor, nu este decât o dublă impozitare.

Urmăriți Impact.ro și pe