Ce va deveni platforma IMGB, ultimul mamut comunist al Bucureștiului. Tocmai a fost vândută

Ana Anitoiu 26.10.2020, 17:57
Ce va deveni platforma IMGB, ultimul mamut comunist al Bucureștiului. Tocmai a fost vândută

Platforma IMGB, ultimul mamut comunist al Bucureștiului, a fost vândută, după ce tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței. Aceasta ar putea căpăta un nou obiectiv.

Cu cât a fost vândută platforma IMGB

Platforma IMGB, ce a fost o mândrie a regimului socialist, a fost cumpărată de SIF Banat – Crişana, în proporție de 99,92%, de la firma sud-coreană Doosan Heavy Industries & Construction.

Platforma industrială IMGB ocupă 540.000 de metri pătraţi, în Berceni. Aceasta reprezintă cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în București.

Platforma IMGB ar fi fost cumpărată la un preț situat între 35 şi 40 de milioane de euro, potrivit Economica.net.

Înființată în anul 1963, Întreprinderea de mașini grele București (IMGB) a fost preluată, în anul 1998, de concernul norvegiano-britanic Kvaerner. Apoi, în anul 2006, a fost vândută grupului coreean Doosan Heavy Industries and Construction.

La finalul anului trecut, Doosan IMGB a spuspendat producţia. În luna februarie, sud-coreenii au decis să o închidă.

Nicolae Ceausescu (stanga). Cladirea IMGB (dreapta).
Nicolae Ceausescu (stanga). Cladirea IMGB (dreapta).

Ce va deveni platforma IMGB

Conform companiei imobiliare Crosspoint, această tranzacție va genera unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din țară.

”Deşi suntem mai selectivi cu investiţiile în piaţa imobiliară, această oportunitate ne-a atras atenţia imediat. Am analizat temeinic oferta şi am ajuns, la fel de repede, la concluzia că se încadrează în criteriile investiţionale pe care le căutăm într-o tranzacţie, un plus fiind şi contribuţia pe care ne-a aducem la redefinirea unei zone importante şi cu istorie din Bucureşti.

Este un proiect complex, mai ales din perspectiva suprafeţei, dar avem încrederea că acesta va deveni, în timp, unul dintre proiectele de referinţă de care se va bucura Capitala. De asemenea, le mulţumim celor de la Doosan pentru un proces al tranzacţiei transparent şi profesionist!”, a spus Bogdan Drăgoi, Preşedintele SIF Banat – Crişana.

Astfel, platforma IMGB a devenit cea mai mare suprafaţă ce a fost tranzacţionată, în ultimul deceniu, pe piaţa imobiliară din București.

”Această tranzacţie confirmă interesul unor investitori pentru active unice, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă dificilă, afectată de pandemie şi se discută – în general – despre contracţii de preţuri, crize sau alte semnale negative.

Este un exemplu de încredere acordat pieţei locale de real estate din partea SIF Banat – Crişana, un investitor cu un apetit moderat pentru această industrie, dar care validează situaţia că în timpuri mai tulburi apar oportunităţi şi implicit tranzacţii de referinţă.”, a spus Codrin Matei, Managing Partner Crosspoint Real Estate.

Societatea de Investiţii Financiare Banat – Crişana (SIF Banat – Crişana) este constituită ca societate pe acţiuni cu capital integral privat. Aceasta funcţionează ca societate de investiţii de tip închis. Este autoadministrată, iar din martie 2018 este autorizată de ASF ca administrator de fonduri de investiţii alternative (AFIA).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...