Ce trebuie să știi dacă vrei să îți înscrii mașina la RAR în 2020. Modificări majore

Elena Avramescu 07.08.2020, 19:28
Ce trebuie să știi dacă vrei să îți înscrii mașina la RAR în 2020. Modificări majore

Guvernul român vrea să facă o propunere legislativă pentru a se modifica legislația privind omologările auto. În acest sens se dorește o mai bună armonizare a legislației interne cu un Regulament al Uniunii Europene aplicabil în domeniu. Propunerea de lege trebuie să fie mai întâi aprobată, iar după aceea să ajungă în Parlament.

Ce trebuie să știi dacă vrei să îți înscrii mașina la RAR în 2020

După ce ajunge în parlament trebuie să fie adoptată de Legislativ, iar actul normativ va trebui să fie promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis, și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica. Una dintre modificări este aceea că vehiculele care vor fi asamblate în afara sediilor de fabricație definite în certificatul de omologare nu vor fi considerate ca fiind conforme cu tipul omologat. Prin urmare, astfel de vehicule nu vor putea fi introduse pe piață.

În plus, este posibil să fie exclusă prevederea care permite Registrului Auto Român să refuze omologarea unui vehicul care, deși este conform cu reglementările aplicabile, are un risc serios pentru siguranța rutieră sau
dăunează semnificativ mediului înconjurător și sănătății publice.

Ce trebuie să știi dacă vrei să îți înscrii mașina la RAR în 2020
Ce trebuie să știi dacă vrei să îți înscrii mașina la RAR în 2020

Modificările majore care pot fi aplicate

Este posibil ca în curând Registrul Auto Român să poată refuza omologarea sau certificarea produselor sau materialelor de exploatare a mașinilor, dar acest lucra vizează modificarea unui alt act normativ, OG nr. 80/2000.

Mai mult, consumatorii vor fi mult mai protejați în relația cu vânzătorii de mașini și site-urile acestora iar cei din urmă nu vor putea să mai susțină acele informații sau să vândă vehicule ce au fost constatate ca fiind neconforme. Orice vehicul de genul care va apărea pe site va trebui să fie însoțit de următorul mesaj: „Vehicul rutier neconform blocat de R.A.R.”, mesaj ce trebuie menținut pentru o perioadă de trei luni. Această schimbare se va face și în privința celor ce vând online produse și materiale de exploatare pentru mașini, conform avocatnet.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...