Ce trebuie să ştii dacă eşti nevoit să amâni plata ratelor. Banca Națională face precizări importante

Cristian Cojocaru, Badea Violeta 29.04.2021, 17:45
Ce trebuie să ştii dacă eşti nevoit să amâni plata ratelor. Banca Națională face precizări importante

Pentru că pandemia de coronavirus a lovit puternic economia întregii lumi, astfel că mulți români au fost puși în imposibilitatea de a-și achita datoriile către bănci. Iată ce trebuie să ştii dacă ești nevoie să amâni plata ratelor bancare.

Lucruri pe care trebuie să le ştii pentru a amâna plata ratelor

Banca Națională a făcut câteva precizări cu privire la adoptarea unui pachet de măsuri care au drept scop atenunarea efectelor provocate de pandemia de coronavirus. Astfel, dintre măsuri poate fi amintită reducerea ratei dobânzii, precum și furnizarea de lichidități băncilor în scopul de a cumpăra titluri de stat în lei, pentru a putea fi finanțată economia reală și sectorul public.

Printre măsuri se enumeră și flexibilitatea cadrului de reglementare a instituțiilor de credit precuum și IFN-urile. BNR a menționat că după adoptarea acestor măsuri, căsuța de e-mail a fost suprasolicitată pe baza faptului că tot mai multe persoane au dorit amânarea ratelor. Instituția a publica răspunsurile la mai multe întrebări adresate de către clienții băncilor unde aceștia au rate.

”Am permis împrumutătorilor, instituții bancare și nebancare, să amâne la plată creditele persoanelor fizice afectate de pandemia COVID-19, fără aplicarea condițiilor restrictive statuate de Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului în funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum, se arată în lista publicată de către BNR.

BNR a publicat mai multe masuri pe site-ul oficial
BNR a publicat mai multe masuri pe site-ul oficial

Unde se pot adresa cei care doresc să beneficieze de această facilitate

BNR a răspuns și celor care nu știu unde anume să se adreseze pentru a beneficia de amânarea ratelor, afirmând că solicitarea trebuie trimisă către creditor în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor legale.

”Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 261 din 30 martie 2020, fiind în prezent în vigoare. Totodată, Guvernul României a adoptat și Hotărârea pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor actului normativ în cauză, publicată în data de 04.04.2020.

Astfel, conform propriei opțiuni, poate beneficia de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a ratelor cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, debitorul, persoană fizică sau juridică, care transmite solicitarea către creditor cel mai târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020. Ordonanța se aplică și instituțiilor financiare nebancare (IFN), persoane juridice române, definite conform legislației în vigoare, precum și sucursalelor instituțiilor de credit și ale IFN din străinătate care desfășoară activitate pe teritoriul României. Contractul de credit este un contract bilateral între fiecare bancă/IFN și client.

Solicitarea de amânare a ratelor NU trebuie transmisă Băncii Naționale a României, ci doar băncilor comerciale, respective IFN-urilor. Totodată, doar Normele de aplicare ale Ordonanței de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori stabilesc criteriile de eligibilitate aplicabile debitorilor, persoane fizice sau juridice, ce pot beneficia de aceste prevederi”, este răspunsul la una dintre cele mai problematice întrebări ale datornicilor.

Ce se întâmplă cu cei care vor dori să acceseze viitoare credite

Cei care au apelat la această opțiune, se întreabă dacă au accesat facilitatea, vor putea obține un credit în viitor. BNR a răspuns inclusiv acestei întrebări, explicând că relațiile bancare nu vor fi afectate pe viitor.

”Nu, persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG 37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili, iar relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. Înscrierea lor în Centrala Riscului de Credit are doar un scop informativ pentru băncile din sistem, fără să îngrădească accesul debitorilor la servicii bancare pe viitor”, mai arată BNR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI