Ce trebuie să știi când cumperi o mașină la mâna a doua. Așa nu vei mai fi păcălit de samsari

Beatrice Dumitru 04.05.2023, 15:05
Ce trebuie să știi când cumperi o mașină la mâna a doua. Așa nu vei mai fi păcălit de samsari

În ultimii ani, mașinile la mâna a doua au câștigat din ce in ce mai mult teren în România, deoarece sunt mai ieftine. Dar fie că ai mai avut sau nu o mașină second-hand, ar trebui să știi exact ce ai de făcut imediat după ce ai decis să-ți cumperi una și la ce detalii trebuie să fii atent pentru a nu te păcăli. Ce trebuie să știi când îți iei o mașină la mâna a doua.

Ce trebuie să știi când cumperi o mașină second-hand

În primele patru luni ale acestui an, înmatricularile de autoturisme second hand au scăzut cu aproape 7% față de aceeași perioadă în 2022, în timp ce numărul de mașini noi înmatriculate a crescut cu 25%. Aceste date arată că șoferii caută vehicule care au o calitate mai bună, dar la fel de bine poți cumpăra o mașină la mâna a adoua, dar trebuie să îți iei toate măsurile de precauție.

Atunci când decizi să cumperi o mașină second-hand îți asumi automat și un anume risc, de aceea trebui să știi exact ce ai de făcut imediat după ce ai bătut palma cu vânzătorul. Specialiștii recomandă că atunci când îți iei o mașină la mâna a doua să verifici cu ajutorul platformelor numărul de kilometri, avariile suferite sau modificările. De asemenea, poți adresa și câteva întrebări celui de la care cumperi vehiculul.

Ce trebuie să știi când cumperi o mașină la mâna a doua. Așa nu vei mai fi păcălit de samsari
În ultimii ani românii au preferat mașinile la mâna a doua..

Întrebări pe care să le pui când cumperi o mașină la mâna a doua

De ce vinzi mașina?

Cei mai mulți oameni își vând vechea mașină pentru că doresc să își cumpere una nouă. Sunt însă și unii care aleg să renunțe la mașini după ce s-au convins că nu sunt cele de care ei au nevoie. Sau poate au observat anumite probleme de ordin tehnic. Și chiar dacă nu îți va spune adevărul îți pot da seama de anumite lucruri din răspunsul pe care îl primești.

Câți proprietari a avut mașina?

Chiar dacă mașina arată foarte bine, dacă a avut mai mult de doi sau trei proprietari cu siguranță există o problemă de care tu nu știi încă.

Istoricul reparațiilor

Atunci când cunperi o mașină la mâna a doua trebuie să știi care este istoricul acesteia. Poate să arate foarte bine la momentul vânzării, însă în spate s-ar putea găsi o serie întreagă de probleme de ordin tehnic care nu sunt atât de evidente. Dar este posibil să fi trecut printr-o reparație majoră în trecut.

Mașina trebuie verificată într-un service auto

Verificarea tehnică a mașinii ar trebui să se facă într-un centru specializat. Mergi cu mașina într-un service auto, unde va fi supusă unor teste pe care tu nu ai cum să le faci de unul singur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...