Ce trebuie să știe românii care trec graniţa cu Bulgaria prin Vama Veche. În prima zi a restricţiilor timpul de așteptare era de 90 de minute

Elena Avramescu 02.09.2021, 12:15
Ce trebuie să știe românii care trec graniţa cu Bulgaria prin Vama Veche. În prima zi a restricţiilor timpul de așteptare era de 90 de minute

De la 1 septembrie, Bulgaria a impus o serie de restricţii celor care intră pe teritoriul ei, din România, astfel că s-a încheiat acordul prin care românii puteau trece lejer, fără dovada testului sau a vaccinului. De acum, turiştii pot folosi doar anumite puncte vamale şi trebuie neapărat să aibă documente care să ateste vaccinarea sau starea de sănătate.

Ce trebuie să știe românii care trec graniţa cu Bulgaria prin Vama Veche

Astfel că în prima zi a restricţiilor, la punctul de trecere al Frontierei au fost înregistrate valori de aşteptare de 90 de minute la intrarea dar şi la ieşirea din România. Însă în cea de-a doua zi, joi, 2 septembrie, timpul de aşteptare s-a mai diminuat la 30 de minute, astfel că intrarea în ţară s-a făcut numai pe o singură arteră de circulaţie, iar ieşirea din România pe două artere.

În plus, poliţiştii de Frontieră au dorit să explice cozile din prima zi, menționând faptul că Bulgaria a condiţionat intrarea pe teritoriul ei de prezentarea mai multor documente, cum ar fi testul sau vaccinul Covid, sau de controlul efectuat de medici prezenţi în vamă.

Începând cu 1 septembrie, singura cale de acces din judeţul Constanţa pentru persoanelle care trec din România în Bulgaria, în scop turistic, este Vama Veche. Mai sunt şi alte căi de acces, dar nu pentru scop turistic, ci pentru persoane care tranzitează Bulgaria. Asta a făcut ca persoanele care pleacă în concediu în Bulgaria să intre doar prin acest punct de frontier, au declarat polițiștii de la Poliţia de Frontieră.

Ce trebuie sa stie romanii care trec granita cu Bulgaria prin Vama Veche
Punct de trecere Vama Veche

Mai exact, la trecerea frontierei cu Bulgaria trebuie ca cetățenii să prezinte un certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, trecere prin boală sau test efectuat sau a unui document similar care conţine aceleaşi date ca şi Certificatul digital COVID al UE.

Din păcate, nici la intrarea în țară nu sunt cozi mai mici, asta pentru că se întorc românii din vacanțe şi nu toţi prezintă certificatele electronice de vaccinare care pot să fie scanate de poliţiştii de frontieră. În toate celelalte cazuri, românii sunt preluaţi automat de alte autorităţi (DSP) care verifică documentele care să ateste starea de sănătate.

În schimb, persoane exceptate de la cerinţa prezentării de documente COVID la intrarea în Bulgaria sunt cele care doar tranzitează ţara, unde se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, precum şi copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...