Ce trebuie să mănânci după sală. Alimentele pe care trebuie să le consumi după antrenament

Cazacu Alexandru 30.09.2022, 13:58
Ce trebuie să mănânci după sală. Alimentele pe care trebuie să le consumi după antrenament

Mâncarea și exercițiile fizice merg mână în mână. Când și ce mănânci poate fi foarte important pentru felul în care te simți după ce faci mișcare, fie că este vorba despre un antrenament ocazional sau de un antrenament pentru o competiție. Pentru a fi tot timpul în formă, sportul trebuie să devină principalul nostru aliat. Ce trebuie să mănânci după sală, poți afla citind continuarea acestui articol.

Ce trebuie să mănânci după sală

Este cunoscut faptul că, prin aportul de oxigen adus creierului, exercițiile fizice întăresc imunitatea, îmbunătățesc memoria și ajută la tonifierea musculaturii. Ba chiar mai mult de atât, sportul poate stimula și producția de endorfine. În concluzie, organismul nostru va avea nenumărate beneficii dacă facem mișcare zilnic.

De asemenea, alimentația de după efortul fizic este foarte importantă. Tocmai de aceea este important să știi ce trebuie să mănânci după sală.

Alimentele pe care să le consumi după antrenament?

Recuperarea după exercițiile fizice este extrem de importantă, mai ales dacă vrei să te antrenezi și în ziua următoare. Așadar, dacă nu te recuperezi corespunzător, te poți alege cu dureri musculare și oboseală. Efortul fizic ne consumă rezervele de carbohidrați din mușchi și ar putea fi urmat de distrugerea fibrelor musculare. Toate aceste efecte pot fi remediate prin refacere și recuperare corespunzătoare.

Ei bine, înainte de a afla ce trebuie să mănânci după sală, trebuie să știi că hidratarea este extrem de importantă. Având în vedere faptul că deshidratarea apare în urma pierderii de fluide în timpul efortului fizic, cea mai bună variantă de hidratare o reprezintă băuturile cu electroliți sau apa.

După efort fizic reînnoiește-ți rezerva de carbohidrați

După sală, trebuie să te asiguri că îți reînnoiești rezerva de carbohidrați din mușchi. Vei avea nevoie de mai mulți carbohidrați pentru a-ți reface rezervele după un antrenament mai solicitant sau de durată.

Exercițiile de anduranță mai ridicată implică un consum mult mai crescut de carbohidrați față de cele de intensitate scăzută. Așadar, pentru a-ți reface rezervă de glicogen, după un antrenament mai intens ar fi indicat să consumi 1 – 1,2 g carbohidrați/kg.

Proteinele sunt la fel de importante pentru a-ți reface fibrele musculare. Așa că, un consum corespunzător de proteine te va ajută să din acest punct de vedere. După ce ai lucrat la sală este recomandat să consumi proteine complete, iar printre cele mai eficiente sunt produse lactate, ouăle sau laptele de soia. Cantitatea optimă de proteine de după exercițiile fizice este de circa 20 grame, conform experților.

Ce trebuie să mănânci după sală
Ce trebuie să mănânci după sală, potrivit specialiștilor

La cât timp ar trebuie să mănânci după sală?

Există și situații în care nu poți servi masa chiar după exercițiile fizice, așa că poți mânca o banană sau poți bea un pahar cu lapte în primele 60 de minute. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că mesele trebuie să fie echilibrate și variate. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă să adăugăm fructe și legume în alimentație.

Deși unii ar putea fi de altă părere, grăsimile sunt de asemenea importante. De fapt, ele sunt o sursă bogată de energie. Foarte multe alimente conțin grăsimi saturate și nesaturate, însă este de preferat alegerea unor alimente ce conțin mai multe grăsimi nesaturate.

Iată că am aflat ce trebuie să mănânci după sală, iar după cum ați putut observa, este foarte importantă alimentația de după efortul fizic. Cu cât acesta este mai intens, cu atât trebuie să fim mai riguroși în regulile pe care le urmăm, indiferent că este vorba despre consumul de alimente sau de lichide. Dacă nu urmăm toate aceste reguli, ne putem alege atât cu dezechilibre, dar și cu o scădere a performanței.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...