Ce trebuie să faci dacă bănuiești că ai fost infectat cu Covid. Când suni la DSP

Daria Petrescu 07.08.2020, 16:15
Ce trebuie să faci dacă bănuiești că ai fost infectat cu Covid. Când suni la DSP

În ultima vreme, cazurile de persoane infectate cu noul coronavirus sunt din ce în ce mai multe. Pe lângă asta, tot mai mulți oameni merg să se testeze la cerere, mai ales dacă vor să plece în vacanță, aceasta fiind deja o regulă, dacă vreți să părăsiți țara. Centrele de testare sunt deja suprasolicitate și sunt mulți cei care intră în panică și nu știu ce au de făcut. Ei bine, iată ce trebuie să faci dacă bănuiești că ai fost infectat. Când trebuie să suni, de fapt, la DSP.

Specialiștii vin cu câteva recomandări, în cazul în care vreți să vă testați de COVID-19

Pentru a rezolva mai rapid situația, medicii Beatrice Mahler și Adrian Marinescu au explicat la Digi24 care sunt pașii de urmat. În primul rând, nu trebuie să vă panicați. Unele persoane ar putea avea o simplă răceală. Chiar dacă simptomele sunt aproape aceleași, nu trebuie să considerați că sunteți neapărat infectat.

„În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică. Pentru asta îți suni și medicul de familie. Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală.

Aici ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului. Se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat.

Românii se testează la cerere pentru coronavirus
Românii se testează la cerere pentru coronavirus

Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor.

Sunt o serie de reguli pe biletele de externare. Pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii. În caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor.

Prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați”, a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.

Ce trebuie să facă DSP-ul

În cazul în care ați intrat în contact cu o persoană infectată, trebuie să ținem cont de câte zile au trecut de când s-a întâmplat asta.

„În mod logic, dar din păcate sunt prea puțini angajați la DSP, ar trebui să se întâmple altfel:

– dacă ar fi ancheta făcută rapid, ar trebui să intru în izolare, așa ar fi corect, nu mă mai deplasez .

Așa se întâmpla la început: intru în izolare și dacă am nevoie, vine și mă testează DSP-ul acasă. Din păcate, acum nu se mai poate.

Și mai e ceva: în momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP. Deci  n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării și până când sună persoana respective. Să spunem că e de bună-credință și sună. Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP”, o situație care, din păcate, se întâlnește tot mai des, arată dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.

Ce trebuie să faci când ești simptomatic

În momentul în care sunteți symptomatic și aveți nevoie de îngrijire medicală urgentă, sunați la 112. DSP trebuie să resolve situația. Intervalul poate fi uneori mai mare.

O persoană sună, dacă nu rezolvă, în timpul acela se izolează sau nu, subliniază dr. Marinescu un alt aspect problematic. „Dacă DSP ar avea testul rapid și ar fi o izolare imediată, pacientul ar sta în izolare, nu s-ar deplasa și totul s-ar face prin DSP. Asta ar fi situația ideală”, a mai spus acesta.

 

Urmăriți Impact.ro și pe