Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau Telegram. Este absolut necesar, nu se poate altfel

Iancu Andreea 27.01.2021, 11:34
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau Telegram. Este absolut necesar, nu se poate altfel

Vestea că Whatsapp modifică politica de confidențialitate i-a determinat pe mulți utilizatori ai aplicației de mesagerie să se îndrepte către Signal sau Telegram. Deși cele două variante oferă siguranță internauților, acestea necesită modificarea anumitor setări implicite, extrem de importante. Așadar, trecerea de la Whatsapp la Signal sau Telegram este condiționată de noi parametrii de care trebuie neapărat să ții cont.

De la Whatsapp la Signal sau Telegram. Ce trebuie să știi dacă schimbi aplicația

Începând cu data de 8 februarie, contul de Whatsapp urmează să fie afectat de noua politică de confidențialitate a aplicației deținută de către Facebook. Astfel, utilizatorii serviciului de mesagerie vor putea folosi aplicația doar în urma acceptării noilor termeni. Pentru că mulți s-au arătat nemulțumiți de regulile impuse prin noua politică, au ales să migreze către alte aplicații care să ofere servicii de mesagerie, dar să asigure și protecția datelor personale. Cele două, cele mai populare astfel de aplicații au devenit Signal și Telegram. Numărul utilizatorilor noi ai celor două aplicații mobile este în continuă creștere, potrivit playtech.ro.

Cu toate acestea, la fel ca și în cazul Whatsapp, Telegram și Signal dispune de setări implicite, pe care e indicat să le modifici înainte de a începe să utilizezi una dintre cele două programe. Există o serie de limitări ale securității de care beneficiază atât Signal, cât și Telegram, deși Signal este o aplicație mult mai sigură decât rivala sa. Aceasta se asemănă mai mult cu Whatsapp, fiind un cumul de mesagerie și social media, care pune la dispoziția utilizatorilor canale de difuzare și grupuri private. Pe de altă parte, Telegram asigură stocarea mesajelor în cloud, acestea fiind accesibile de oriunde, pe toate dispozitivele pe care le dețin utilizatorii. Și totuși, care este cea mai bună variantă pentru trecerea de la Whatsapp la Signal sau Telegram?

Whatsapp rivalizează cu Signal și Telegram
Whatsapp rivalizează cu Signal și Telegram

Cum funcționează Telegram. Setările pe care trebuie să le modifici pentru a-ți proteja datele

Atunci când instalezi aplicația Telegram vei primi pe dispozitivul tău solicitarea de a introduce numărul de telefon. La fel ca și în cazul Whatsapp, acesta este util pentru a primi confirmarea prin SMS și pentru a te conecta la contul tău. Totuși, o problemă poate apărea atunci când altcineva primește acel cod SMS și are acces la datele tale. În general, hackerii instalează Telegram pe propriul telefon, introduc numărul de telefon al utilizatorului și apoi încearcă să obțină codul prin SMS. Există numeroase moduri prin care aceste coduri SMS pot fi furate, iar cel mai simplu este să te roage să le transmiți codul de pe SMS primit de tine în numele unui prieten care și-a compromis contul.

O parolă cu doi factori de autentificare te poate scuti de această bătaie de cap. Ea va fi valabilă alături de codul SMS la fiecare nouă instalare a aplicației. Față de Whatsapp, codul poate conține nu doar cifre, ci și litere și este nevoie inclusiv de o adresă de e-mail de rezervă în cazul în care o uiți. Aceste coduri alfanumerice nu sunt obligatorii și trebuie configurate din secțiunea „Securitate a confidențialității”, în aplicație. La fel se întâmplă și în cazul setărilor de confidențialitate a datelor. Tu trebuie să decizi ce informații vrei să împărtășești cu utilizatorii Telegram. Opțiunea, la fel ca și la Whatsapp, este implicită, astfel că ar trebui să alegi să partajezi numărul de telefon și fotografia de profil cu contactele tale și doar atât, precum și accesul limitat la apelarea sau adăugarea în grupuri.

Telegram, una dintre alternativele la Whatsapp
Telegram, una dintre alternativele la Whatsapp

O altă soluție de protejare a datelor este folosirea criptării end-to-end. Aceasta este disponibilă „by default” între dispozitivele tale și cloud-ul Telegram și între cloud și contactele tale. Totuși, pentru siguranță sporită, ai nevoie de criptarea mesajelor de la expeditor la destinatar și aici intervin „chat-urile secrete” de la Telegram. Ele oferă criptare end-to-end între două dispozitive a doi utilizatori. Tot ce trebuie să faci este să accesezi chat-ul normal și apoi să dai click pe cele trei puncte (în cazul Android) sau pe „Mai multe” (pentru iOS) și să selectezi „Începe chatul secret”. Vei observa un lacăt lângă numele contactului și o opțiune de a seta ca mesajele să dispară pentru și mai multă siguranță.

Cum funcționează Signal. Aplicația pe care specialiștii în securitate o recomandă pentru a înlocui Whatsapp și Telegram

Și în cazul aplicației Signal este nevoie de codul trimis prin SMS la configurarea unui cont nou. Totuși, codul PIN de autentificare cu doi factori este obligatoriu în cazul Signal, față de Whatsapp și Telegram. Este nevoie să selectezi un cod alfanumeric atunci când instalezi aplicația. El este util și în cazul în care este nevoie să îți recuperezi unele informații ale contului sau dacă pierzi dispozitivul. Pe de altă parte, Signal nu dispune de spațiu de stocare pentru mesaje în cloud, mesajele nu se sincronizează și tu trebuie să le ștergi, dacă e nevoie, pe fiecare în parte.

Profesioniștii în securitate susțin că Signal are șanse mari să înlocuiască Whatsapp
Profesioniștii în securitate susțin că Signal are șanse mari să înlocuiască Whatsapp

Cele mai importante setări pe care trebuie să le modifici dacă alegi să utilizezi Signal sunt „blocarea înregistrării” și „blocarea ecranului”. Prima dintre ele este însă extrem de importantă. Practic, va fi nevoie de codul PIN pentru a instala aplicația pe un telefon nou. Dacă totuși cineva îți preia contul, nu va putea accesa istoricul mesajelor. Pe de altă parte, blocarea ecranului ar trebui făcută prin securitatea biometrică a dispozitivului sau o parolă care să deschidă aplicația. De asemenea, poți dezactiva apariția previzualizărilor pentru iOS și a capturilor de ecran în aplicație pentru Android. Dacă alegi să utilizezi Signal ca aplicație implicită și pentru SMS-uri, vei beneficia de mesaje sigure, criptate, departe de accesul rețele de telefonie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...