Ce trebuie să facă românii ca să nu mai plătească mult la gaze pentru încălzire. Sfaturile oferite de şeful BNR

Andra Daoud 29.06.2022, 09:01
Ce trebuie să facă românii ca să nu mai plătească mult la gaze pentru încălzire. Sfaturile oferite de şeful BNR

Economistul șef al BNR vine cu sfaturi pentru ca românii să facă economie la gaze iarna viitoare. Valentin Lazea a spus care este soluția pentru facturi mai mici și atrage atenția că gazul ar putea fi folsit ca armă de război, motiv pentru care ar putea apărea o criză a acestei resurse. Ce este de făcut pentru a ne asigura că avem un consum cât mai mic în lunile de iarnă.

Ce trebuie să faci pentru a plăti mai puțin la gazele folosite pentru încălzire

Chiar dacă Guvernul a plafonat prețurile la gaze și energie până la 31 martie 2022, mulți români se gândesc cu îngrijorare la sezonul rece care vine și la facturile pe care le vor primi pentru încălzire. În acest context, economistul șef al BNR, Valentin Lazea, vine cu soluții pe care le pot pune în practică foarte mulți cetățeni, pentru a face economie la gaze.

Potrivit specialistului, izolarea termică a clădirilor este soluția și ar trebui să fie o prioritate pentru români. Mai mult, el spune că, dacă războiul din Ucraina se va prelungi dincolo de sfârșitul anului, este posibil ca gazul să fie folosit drept armă de război, un motiv în plus pentru români să își izoleze locuințele și să facă economie la această resursă.

„Dacă ne uităm la conflictul din Ucraina şi vedem că este posibil să se prelungească dincolo de sfârşitul acestui an – şi gazul este posibil să fie folosit că armă în acest război – cred că o prioritate zero pentru oamenii din această ţară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Nu cred că există vreo altă formă de a cheltui banii.

Bineînţeles, acum este perioada vacanţelor, oamenilor nu le stă mintea decât la vacanţe, dar după ce vacanţele se vor fi terminat nu cred că există altă prioritate care să fie mai importantă decât izolarea termică a clădirilor, fără a mai aştepta să vină statul sau primăria să le facă acest lucru.”, a spus Valentin Lazea, economist-şef la (BNR), în cadrul unei conferințe de specialitate.

Ce trebuie sa faca romanii ca sa nu mai plateasca mult la gaze pentru incalzire. Sfaturile oferite de seful BNR
Izolarea locuintelor poate fi solutia pentru facturi mai mici

Băncile ar trebui să ofere sprijin

Economistul susține că, în condițiile în care românii nu au la dispoziție bani de investit în izolarea termică a clădirilor, instituțiile bancare ar trebui să vină cu soluții de creditare. Izolarea este, în viziunea specialistului, singura metodă prin care se poate crește eficiența energetică a unei locuințe și felul în care oricine poate face economie la energia consumată pentru încălzire.

„Oricine are puşi 5.000 de euro deoparte trebuie să facă acest lucru, iar cine nu are 5.000 de euro puşi deoparte să apeleze la bănci. (…) În acest context, în această toamnă, (n.r. băncile) ar trebui să facă un efort special pentru a promova acest tip de creditare pentru izolarea termică a clădirilor pentru că nu există altă formă de creştere a eficienţei energetice, alta decât economisirea. Termoizolarea clădirilor este ceva ce se poate face în scurt timp şi cu un efort financiar mic.”, a mai subliniat Lazea.

Urmăriți Impact.ro și pe